Какво да ядем, за да ускорим метаболизма си
Хората с добър метаболизъм са и психически по-фокусирани. По-малко вероятно е да наддавате тегло и можете да сваляте килограми бързо, когато имате нужда.
eva.bg 21 February 2024
Метаболизъм е процесът, чрез който тялото ни превръща храната, която приемаме, в енергия. Това е сложен биохимичен процес, при който калориите от храната и напитките се комбинират с кислород за освобождаване на енергията, необходима ни за извършване на различни дейности.
Тялото се нуждае от енергия през цялото време, дори когато си почиваме. В него се случват десетки, стотици различни функции и процеси, за които дори не мислим, като дишане, циркулация на кръвта, производство на хормони, възстановяване на клетки и др. Тялото се нуждае от определен брой калории, за да изпълнява тези основни функции и процеси.Фактори, които определят скоростта на метаболизма
Сред факторите, които определят колко бърз или колко бавен ще е метаболизмът, са размерът и характеристиките на тялото (хората с повече мускули изгарят повече калории, дори в състояние на покой), полът (мъжете обикновено имат по-малко телесни мазнини и повече мускули от жените, така че изгарят повече калории), възрастта (с напредване на възрастта мускулното съдържание в тялото намалява и мазнините започват да се увеличават, което може да забави метаболизма).Какво се случва, когато ускорим метаболизма си?
ОЩЕ ...
6 храни, които ускоряват метаболизма и подпомагат горенето на калории
Mного повече енергия и време са необходими за обработване на протеин, отколкото за усвояване на въглехидрати или мазнини. Поради това експертите препоръчват да се яде прясно постно месо като домашни птици и риба. Процесът на храносмилане изисква много енергия, което означава, че изгаряте калории. Проучвания показват, че протеинът може да увеличи изгарянето на калории след хранене с до 35%.Протеинът е необходим за изграждане на мускулна маса. Колкото повече мускули имате, толкова по-бърз е вашият метаболизъм. Стремете се да включвате малко протеин във всяко хранене.
Бобовите култури са отличен източник на растителен протеин. Богати са и на фибри. Тялото изразходва много енергия, когато разгражда фибрите и протеините, и това поддържа метаболизма в добро състояние. Високото съдържание на фибри в бобовите помага и за поддържане нивата на кръвната захар стабилни. Освен това бобовите растения осигуряват желязо, цинк и селен. Това са минерали, от които щитовидната жлеза се нуждае, за да произвежда достатъчно количество хормони. Без тях метаболизмът може да се забави. Ядките са друг чудесен източник на протеини и фибри. Изследвания установяват, че хора, които консумират ядки редовно, са с по-нисък риск от инсулинова резистентност и с по-малка обиколка на талията. Когато имате по-ниска инсулинова резистентност, е по-малко вероятно тялото ви да трупа мазнини или да развиете диабет тип 2. Ядките отнемат повече време за обработване, което ги прави добри за метаболизма. Проучвания отбелязват, че ядките осигуряват повишен разход на енергия, което може да ви помогне да изгорите допълнителни 10% от общия си енергиен добив. Пълнозърнестите храни са сложен въглехидрат. Това означава, че на тялото ще му е нужно повече време, за да ги разгради. Консумацията на пълнозърнести храни увеличава енергийния разход след хранене с до 50%. Храните със сложни въглехидрати обикновено съдържат повече хранителни вещества, както и витамини от групата В. Те играят основна роля в превръщането на храната в енергия, което е същността на метаболизма. Витамин В12 често се свързва със загуба на тегло, тъй като засилва метаболизма и осигурява дълготрайна енергия. Включете в менюто си пълнозърнесто брашно, киноа, кафяв ориз, ечемик, царевица и овес.ОЩЕ ...
ТВОЯТ КОМЕНТАР