Елeксир на младостта: пет храни, които забавят стареенето на кожата

eva.bg 18 January 2023

Неслучайно казват: „Ти си това, което ядеш“. Диетата е един от най-важните фактори за здравето и външния ни вид, а храната, която приемаме, се проявяват по един или друг начин отвън. Затова всяка нова стъпка към усъвършенстване обикновено започва с режима на хранене.

Всички искаме да поддържаме кожата си млада колкото се може по-дълго, по възможност избягвайки сложните козметични процедури и немалкото пари, които костват те. За да може на 50 да изглеждате като на 35, трябва следите начина си на хранене. За да си изготвите антиейдж диета, са ви необходими продукти, които предотвратяват появата на бръчки и се отразяват благоприятно на кожата. Представяме ви пет мощни такива, които да похапвате често, за да се навъртате доволни край огледалото.

Тиквени семки

Тиквените семки съдържат много полезни витамини. Мастните киселини в тях не само забавят стареенето, но и подпомагат регенерирането на кожата и обновяването на клетките, подобрявайки работата на сърцето. Тиквените семки са особено полезни за хора с проблемна кожа,защото компенсират липсата на цинк, която много често е причина за появата акне. Приемът на шепа тиквени семки на ден значително ще подобри външния ви вид, както и здравето ви.

„Тлъста" риба

В групата на „тлъстите“ риби влизат морската пъстърва, шаранът, сьомгата, рибата тон, скумрията и херингата. Те са много полезни за организма, защото съдържат огромен процент омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителни свойства и подобряват състоянието на кожата, ноктите и косата. Цинкът в рибата пък допринася за производството на колаген, което е ключово за младежкия вид на кожата. Селенът е отговорен за красивия блясък и мекота на косата. Препоръчително е да включвате в менюто си риба от този вид поне по три пъти седмично.

Цитруси

Силата на цитрусите като портокал, лайм, лимон и грейпфрут, е във високото съдържание на вълшебния витамин С. Този витамин е наистина еликсир на младостта, защото забавя процеса на стареене на клетките, поддържа еластичността на кожата, а и укрепва имунната система. Това е много ключов витамин за всеки сезон, но през лятото, особено ако сте почитатели на слънчевите бани, е напълно задължителен.

Зеленчуци

Моркови, тиква, спанак, лук, магданоз, червени чушки, домати – списъкът е дълъг, но общото между тях е едно – богатството на витамин А и бета каротин. Те предотвратяват изсушаването на кожата и съответно преждевременната поява на бръчки. Нормалното ниво на влага на кожата е поддържано, като това особено ключово през лятото, когато тя е изложена на агресивните слънчеви лъчи. Бета каротинът помага за производството на меланин, което пък води до красив, равномерен тен.

Ядки

Бадемите, орехите, кашуто съдържат витамин Е, който поддържа водния баланс на кожата и я прави много еластична. Съдържанието на желязо и цинк снабдява клетките с кислород и предотвратява стареенето на кожата. Редовният прием на шепа от тези ядки ще направи кожата гладка и сияйна.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР