4 по-малко известни алтернативи на обикновената захар

Следващия път, когато приготвяте кафето си или разучавате рецепта за нов сладкиш, се сетете за тях

eva.bg 05 March 2022

Знаете ли, че реално няма разлика между бялата и кафявата захар? И двете, оказва се, са с абсолютно еднакъв гликемичен индекс – 65.

Гликемичният индекс класира храната по скалата от 0 до 100. Храни под 55 имат нисък гликемичен индекс. Храни между 56 и 69 имат среден гликемичен индекс. Храни над 70 имат висок гликемичен индекс.

А чували ли сте за процеса, наречен „гликация“? Когато консумираме прекалено много захар (храни, съдържащи захар, както и високогликемични храни), това стимулира гликация в организма ни. Резултатът е... стареене.

В днешната статия ще разгледаме накратко четири натурални алтернативи на захарта. Ще пропуснем добре познатите ни агаве, кленов сироп, мед и стевия, защото за тях сме чели доста. Следващия път, когато приготвяте кафето си или разучавате рецепта за нов сладкиш, имайте предвид информацията от следващите редове.

Земен бадем

Вкусът на земния бадем (чуфа, тигрова ядка) наподобява този на лешника. Тигровата ядка обаче е много сладка, освен това е и богата на фибри. Съдържа още протеини, мазнини, малко въглехидрати, витамин Е, желязо, фосфор, витамин С и Е, магнезий, цинк, калий, калций. Противовъзпалителните и антибактериални свойства на земния бадем помагат за подобряване работата на имунната система.

Използва се най-често като подсладител в смутита, сладолед, мюсли, печива. Можете да го откриете смлян, а най-хубавото е, че е подходящ и за хора с алергии към ядки.

Захар от фурми

За направата на захар от фурми плодовете първо се сушат и след това се смилат. По този начин се запазват ценните в тях вещества. Високата концентрация на витамин В5 във фурмите повишава работоспособността и концентрацията. Заради съдържащите се в тях желязо, калий и магнезий фурмите се препоръчват при желязодефицитна анемия и бременност, както и за регулиране на кръвното налягане.

Захарта от фурми не се разтваря в чай или кафе, но може да се използва в мъфини, курабийки, мюсли, сурови бонбони и диетични хлябове.

Кокосова захар

Кокосовата захар е преварен сок от кокосова палма. Тя е известна със своя нисък гликемичен индекс (35). Естественият прах от кокосовата палма има вкус на карамел. Кокосовата захар съдържа желязо, калий, магнезий, цинк, както и антиоксиданти, витамини В1, В2, В3, В6, В8 и В12. Тя е богата още на инулин. Това са вид фибри, които имат пробиотични свойства – подпомагат бактериите, грижещи се за по-бързото и лесно смилане на храната. Не усещате неудържим глад, защото инулинът забавя абсорбирането на глюкозата в кръвта, което предотвратява скоковете в нивата на кръвната захар.

Кокосовата захар може да се използва за подслаждане на кафе, чай, натурални сокове и смутита и при приготвянето на сладкиши, торти, кремове.

Земна ябълка

Сиропът от грудки на земна ябълка (гулия, йерусалимски артишок, топинамбур) има мек сладък вкус, затова и често го сравняват с млад мед. Подобно на кокосовата захар, земната ябълка има нисък гликемичен индекс и подпомага поддържането на оптимално ниво на кръвната захар. Нейният сироп е много богат на инулин. Това прави този продукт особено подходящ за хора с диабет. Сиропът от земна ябълка съдържа и важни пектини, които улесняват детоксикацията на организма.

Земната ябълка може да се намери и консумира също под формата на брашно. То съдържа желязо, силиций, цинк, витамини В1, В2 и С. Препоръчва се при повишено физическо и психоемоционално натоварване, при ниска работоспособност и синдром на хронична умора. Повишава имунните функции. Може да се добавя към различни ястия (супа, кекс, крем); да се смеси с кисело или прясно мляко.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР