Сладкиш, дошъл от вълните

Дамга се нарича сладкиш, който се прави само в Созопол

Адриана Попова 06 February 2022

Дамга се нарича сладкиш, който се прави само в Созопол. За големите християнски празници, за сватби и кръщенета из града са се разнасяли подноси с красивите дамги, приличащи на огромни снежинки от хрупкаво тесто, поръсени вместо със сняг с пудра захар.

Името идва от старинната дума за петно, печат, белег. Но докато произходът на самата дума е ясен, корените на рецептата се губят в мъглите на времето. Едно от предположенията е, че произходът й е византийски и в Созопол е била запазена от гръцкото му население.

Белег за старинността й е мерната единица, която се използва и до днес от созополските госпожи – черупка от яйце. 6 яйца се разбиват и към тях се прибавят 6 пълни черупки хладка вода и черупка ракия. Постепенно към сместа се добавят с редуване 200 г брашно и 200 г пшенично нишесте. Накрая се слага щипка сол и една ванилия. Тестото трябва да се получи рядко, като за палачинки. След това ви трябва специфичният прибор, дал името на сладкиша, който се потапя в тестото и веднага след това за секунди – във врящо олио.

В Созопол дамгите се пазят като зеницата на окото и се предават от поколение на поколение, заедно с рецептата. Почти забравеното изкуство по приготвянето на сладките започва да се възражда и все повече фамилии претърсват тавани и мазета с надеждата да открият уредите, с които някога майките на майките им са приготвяли дамги. Една от най-големите майсторки разказа, че нейната майка я заклела дамгата да не излиза от къщи, за да не се загуби. Техният уред „неръждавейка“ е поне на 200 години, а в града вече дори не помнят кой е бил последният майстор, способен да изработи дамга.

Ако късметът ви се усмихне, докато се разхождате по тесните улички на Стария град, може да видите на някоя от малките сергийки, предлагащи смокиново сладко, и красивите сладкиши, които хрускат и се топят в устата. Най-вероятно е това да стане на 17 юли, когато Созопол чества закрилницата си св. Марина. От тази година кметството организира в края на септември и специален празник на смокиновото сладко и дамгата. Ако успеете, ще спечелите спомен с дъха на безвъзвратно отминали епохи, вкусов печат без аналог от най-стария град по Българското Черноморие.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР