Картофена торта

Съставки: картофи, яйца и минимално количество масло. Бързо, лесно и вкусно

Мануела Панайотова 29 March 2020

Снимка: Мануела Панайотова

Ако опитате тази торта без да знаете съставките, едва ли ще повярвате, че е направена от картофи, яйца и минимално количество масло. Текстурата е нежна, почти като на чийзкейк, с леко карамелизирана в краищата коричка. Лимоновият аромат е свеж и едва забелязвате бадемите, но именно тези съставки я правят перфектно балансирана.

Нейн създател е Пелегрино Артуси (1820-1911), италиански търговец и писател, известен със страстта си към литературата и готвенето. Артуси събира 475 рецепти и ги издава в книга „Наука в кухнята и изкуството да се яде добре“ замислена като практическо ръководство за семейството. Стилът му е достъпен, остроумен, а рецептите са „подправени“ с много анекдоти.

След труден и бавен старт, книгата става бестселър - издадена е 13 пъти, още преди смъртта на Артуси, който допълва рецептите и така техният окончателен брой нараства до 790, а с времето се превръща в една от най-влиятелните готварски книги в Италия.

Вероятно Артуси повече се е забавлявал, отколкото готвил, защото е критикуван за липсата на прецизност относно количествата, времето за готвене или температурата. Типично в стила си той отвръща с твърдението, че за да се сготвят рецептите му е достатъчно умението да се държи лъжица.

Рецептата му за картофена торта е доказателство за правотата му...

Използвах 700 г картофи, 150 г захар, 70 г бадеми, 30 г разтопено масло, щипка сол, настъргана кора от лимон, 5 яйца, пудра захар.

Как я направих: Сварих картофите, обелих и ги направих на пюре. Смесих бадемите със захар и ги смлях на брашно. Добавих ги към картофеното пюре заедно с разтопеното масло, щипка сол и кора от лимон. Разбих яйцата с миксер за около 10 минути или докато удвоят обема си и ги прибавих към сместа. Намаслих и поръсих с брашно 20 см кръгла форма, изсипах тестото и изпекох на 180 С за около 1 час, докато тортата доби златен загар и клечката за тест излезе суха. Изчаках да изстине напълно и поднесох с пудра захар.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР