Фондю в тиква

Храна, създадена да събира любими хора и да разтапя от удоволствие. От архива на EVA

Мануела Панайотова 21 October 2020

Снимка: Мануела Панайотова

Фондю е ястие от разтопени сирена, типично за Швейцария. Името, което произлиза от френския глагол fondre (разтопявам), е много точно, защото това е храна, създадена да събира любими хора и с всяка хапка да ги разтапя от удоволствие.

Това е лесен и много ефектен вариант, който носи искрата на настроението, дава жизненост и хубост на трапезата. Вместо традиционния керамичен съд за приготвяне на фондю, се използва тиква - тя оцвети сиренето с фин, зимен аромат, а хапките - с едва загатнат карамелен вкус.

Използвах две малки тикви - около 350-400 г всяка, 1 франзела, 100 г сирене Грюер, 100 г сирене Ементал, едро настъргани (може да се ползва български, твърд кашкавал), 1 чаша сметана, настъргано индийско орехче, сол, черен пипер, мед на вкус.

Как го направих: Нарязах франзелата на хапки и ги запекох на фурна. Отрязах малки „капачета“ от тиквите и ги почистих от семки и влакна. Овкусих вътрешността със сол и мед. Смесих сметана с пипер, индийско орехче и сол. Поставих слой от хапките на дъното на всяка тиква. Продължих наслояването със сирене, сметана и мед, докато напълних тиквите, до около 2-3 см. от върха. Покрих с отрязаните капачета и намазах със зехтин. Пекох на 200 С за около 1 час. Махнах капаците и пекох още 10-15 минути. Сервирах с останалите крутони.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР