Торта Тенерина

Комплимент за всички любители на концентрирания и чист вкус на удоволствието

Мануела Панайотова 29 December 2019

Снимка: Мануела Панайотова

Шоколадът е наслада, изкушение и храна за емоции. Днешното ми предложение е торта Тенерина - комплимент за всички любители на концентрирания и чист вкус на удоволствието.

Това е шоколадова торта, типична за италианския град Ферара, за която са характерни напуканата повърхност, влажна текстура и нежно, кремообразно сърце с намек за трюфел. Естественост, изящност и истински триумф на вкуса за всеки повод.

Използвах 200 г тъмен шоколад, 100 г масло, 120 г захар, 50 г оризово брашно, 4 яйца, щипка сол.

Как я направих: Разтопих шоколад на водна баня и преди да се втечни напълно започнах да добавям масло, нарязано на парченца. Отстраних от огъня и разбърквах периодично. Отделих жълтъци от белтъци в две купи. Белтъците разбих на твърд сняг с едната половина от захарта. С другата половина разбих жълтъците, докато станаха леки и светли. На включен миксер започнах да добавям охладения шоколад и миксирах, докато получих еднородна смес. Добавих оризово брашно и отново размесих. Важно е белтъците да се включат фино, на няколко порции, така че да ,,разхлабят" тестото и да му дадат обем. Изсипах в облицована с хартия кръгла форма (23см) и изпекох на 170 С за около 25-30 минути. Поднесох с пудра захар, но за по-интензивен вкус може да се поръси с какао.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР