Кейк с мандарини и карамел

За един колоритен сладкиш, достоен да украси трапезата по всяко време, но най-вече по това

Мануела Панайотова 09 декември 2018

Снимка: Мануела Панайотова

Вече мирише на празници - въздухът е друг, цветовете са различни, дори уличните лампи светят някак празнично... поне така ми се иска. Обратното броене ме вдъхнови за един колоритен сладкиш, достоен да украси трапезата по всяко време, но най-вече по това време.

Използвах 400 г цели мандарини, без семки, 6 яйца, 50 г масло, разтопено и охладено, 110 г полента, 120 г бадемово брашно, 330 г пудра захар, 1 ч. лъжичка бакпулвер, 1/2 ч. лъжичка ванилов екстракт, 125 мл сок от мандарини (3 малки мандарини), половин шепа запечени бадеми.

За печения карамел: 120 г пудра захар, 2 с. лъжици черен сусам.

Как го направих: Почистих добре мандарините и ги варих с корите, докато омекнат. Отцедих и оставих да се охлаждат. Поставих ги в блендер заедно с яйца, масло, полента, бадемово брашно, 220 г от захарта, бакпулвер и ванилия. Миксирах ги докато образуват гладка маса. Изсипах в предварително покрита с хартия 20 см кръгла форма и изпекох на 160 С за около 45 минути. Направих сироп като смесих останалата захар със сока от мандарини - поставих на среден огън, изчаках да заври и го оставих да се готви за 2-3 минути. Полях тортата.

Печеният карамел приготвих като пресях захарта върху тава, застлана с хартия, поръсих със сусам и изпекох на 180 С за около 30 минути. Отделих от хартията, начупих на парчета и ги набодох върху кейка.

Този сладкиш може да се поднесе само сиропиран и поръсен с бадеми. Но си струва да е с карамел, защото дава блясък не само на вида - той флиртрува с цитрусовия аромат, опушва го, надгражда го, прави го неповторим.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР