Кейк с мандарини и карамел
За един колоритен сладкиш, достоен да украси трапезата по всяко време
Мануела Панайотова 15 October 2021
Един колоритен сладкиш, достоен да украси трапезата по всяко време, но най-вече по това време.
Използвах 400 г цели мандарини, без семки, 6 яйца, 50 г масло, разтопено и охладено, 110 г полента, 120 г бадемово брашно, 330 г пудра захар, 1 ч. лъжичка бакпулвер, 1/2 ч. лъжичка ванилов екстракт, 125 мл сок от мандарини (3 малки мандарини), половин шепа запечени бадеми.
За печения карамел: 120 г пудра захар, 2 с. лъжици черен сусам.
Как го направих: Почистих добре мандарините и ги варих с корите, докато омекнат. Отцедих и оставих да се охлаждат. Поставих ги в блендер заедно с яйца, масло, полента, бадемово брашно, 220 г от захарта, бакпулвер и ванилия. Миксирах ги докато образуват гладка маса. Изсипах в предварително покрита с хартия 20 см кръгла форма и изпекох на 160 С за около 45 минути. Направих сироп като смесих останалата захар със сока от мандарини - поставих на среден огън, изчаках да заври и го оставих да се готви за 2-3 минути. Полях тортата.
Печеният карамел приготвих като пресях захарта върху тава, застлана с хартия, поръсих със сусам и изпекох на 180 С за около 30 минути. Отделих от хартията, начупих на парчета и ги набодох върху кейка.
Този сладкиш може да се поднесе само сиропиран и поръсен с бадеми. Но си струва да е с карамел, защото дава блясък не само на вида - той флиртрува с цитрусовия аромат, опушва го, надгражда го, прави го неповторим.