И Рут Хендлър създаде Барби

Рут Хендлър, създателката на най-известната кукла на света

Ирина Иванова 21 January 2022

Снимка: getty images/guliver, instagram

Историята на Рут Хендлър, създателката на най-известната кукла на света!

 

Всички зяпали само гърдите й – с възмущение, разбира се! Най-възмутена обаче била самата  Рут Хендлър. „Та това е кукла, за Бога!“ – искало й се да изкрещи. На другата сутрин в ревюто си за годишния Международен панаир на играчките в Ню Йорк журналистът от The New York Times споменал от играчките на Mattel – компанията на Рут, съпруга й Елиът и техния приятел Мат – само пластмасовата ракета и новите пистолети. За нейната Барби обаче нито дума. „Този журналист не вижда по-далеч от носа си“ – помислила си Рут, която нямала и прашинка съмнение в предстоящия триумф на новата си кукла. Никога не се съмнявала в идеите, които я завладявали. След като били достатъчно силни да превземат нея, кой ще им устои?!

Погледнала Барби – съвършена блондинка с дълги крака, черно-бял бански костюм, плажни обувки на висок ток, конска опашка и… яркочервен педикюр, естествено. Дааа, на една жена трудно й се прощава да е толкова секси. Дори ако е кукла. Още повече като не е препасала кухненската престилка, а явно предпочита да се излежава край басейна в холивудското си имение.

Цялата тази история – с дебютното фиаско на легендарната кукла Барби на Нюйоркския панаир на играчките, се случва през 1959 година. 50-те в Америка са известни като най-консервативното десетилетие за целия 20. век. Страната е в икономически и политически възход, средната класа процъфтява, здравото американско семейство, в което мъжът работи, а жената е домакиня и се грижи за децата, е издигнато на пиедестал и т.н.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Barbie (@barbie)



Да подушиш успеха

Бизнесдама, която управлява собствена компания, е рядко срещан прецедент, а жена като Рут Хендлър, която буквално е сърцето и динамото на бизнес за милиони, си е направо чудо невиждано.

Родена през 1916 г. в семейство на руски и полски евреи, емигрирали в Денвър, Колорадо, Рут има девет братя и сестри. Баща й Йозеф Московиц е ковач и лесно си намира работа в компания, отговаряща за поддържането на железопътните релси. Когато я ражда, майка й Ида е вече на 40 и с разклатено здраве, така че семейството решава Рут да бъде поверена на грижите на най-голямата си сестра, вече 20-годишната Сара, и съпруга й Луи. Така се и случва – за Рут сестра й и зет й се превръщат в майка и баща, а истинските й родители – в нещо като нейни баба и дядо.

Рут среща бъдещия си съпруг, с когото им е писано да бъдат заедно и заедно да сбъднат мечтите си, когато е едва 16-годишна, на училищна забава. Елиът също е от еврейско семейство, но онова, което Рут забелязва, чакайки заедно с другите момичета някое момче да я покани на танц, е, че той е страхотен танцьор и има най-красивата коса на света. И понеже още тогава не се съобразява дявол знае колко с правилата, изпива безалкохолната си бира, оправя собствената си коса и, въоръжена с безкомпромисната си самоувереност, сама го кани на танц. Елиът Хендлър вече бил посочен и нямал никакъв шанс.

В средата на 30-те, скоро след като завършват училище, двамата се преместват в Лос Анджелис. Тя започва работа като секретарка и стенографка във филмовата компания „Парамаунт“, а Елиът наема гараж, в който започва бизнес – дизайн и производство на плексигласови мебели.

Още в самото начало Рут подушва успеха във въздуха. И открива, че самата тя има изключителен инстинкт за маркетинг и невероятен търговски нюх. Когато влиза в магазин, за да предложи някой нов артикул, адреналинът й се кач-вал, кръвта й се раздвижвала и тя се чувствала като воин пред битка. Много бързо сключва първата голяма сделка за „гаражната“ им компания и разбира, че не може да продължи да работи като стенографка, сякаш излязла от разказ на О´Хенри. Може много, много повече.

По време на Втората световна война Рут и Елиът развиват бизнеса си, но по-важното събитие е, че се появяват и децата им – през 1941 г. се ражда дъщеря им Барбара, а три години по-късно – синът им Кенет. Барбара и Кенет. Две имена, които скоро ще станат култови за децата от целия свят.

През 1945 г. Рут, Елиът и техният приятел Харълд „Мат“ Матсън основават компанията си Mattel (названието е комбинация от имената на двамата мъже Мат и Елиът) и правят рязък завой в производството – вместо пластмасови мебели започват да създават мебели за кукли от остатъците от предишното си производство. А също така и други играчки – пиана, музикални кутии. По този начин на практика в началото не се нуждаят от никаква инвестиция за новия бизнес.

Успехът им е огромен още тогава. Индустрията на детските играчки изживява истински разцвет и Mattel бързо се превръщат в част от него. До средата на 40-те години младата компания получава приходи от 2 милиона долара и успява да получи много важен заем от Bank of America, с който да обезпечи бъдещите си проекти.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР