Австралийката, която преди 80 г. шокира с греховни бански

История в снимка

eva.bg 28 September 2022

През 1943 година Пола Стафорд се появява в бански от две части на плаж в австралийския щат Куинсланд и шокира консервативното общество.

Но скандалът, както обикновено, се оказва добра реклама и мнозина се заинтересуват от банския, разкриващ повече от красотата на женското тяло. Освен това времената са военни и има дефицит на платове, а бикините със сигурност са доста пестеливи в това отношение. Пола решава да започне производство. Използва тъкани с ярки принтове и бързо печели популярност. Скоро работите ѝ са показани в Лондон и Ню Йорк.

През 50-те обаче бикините все още са смятани за твърде предизвикателни. През 1952 г. полицаи гонят моделката Ан Фъргюсън от плажа Сърфърс Парадайз, която е с бански на Пола. Италия ги забранява, испанската брегова охрана експулсира хора, носещи бикини, в САЩ арестуват за носенето им. За налагането на греховните бански в Америка голяма роля изиграва Мерилин Монро. Самото име на банските идва от атола Бикини, който от 1946 г. насетне става известен с ядрените опити, провеждани там от САЩ.

Всъщност Пола облича бикини още през 30-те години, което дава основание именно тя да бъде провъзгласена за тяхна откривателка, въпреки че мнозина приписват изобретяването им на французина Луи Реар – през 1946 г.

През 1993 г. Пола Стафорд, която почина този юни на 102 години, е наградена с Ордена на Австралия за заслуги към модната индустрия, а работите ѝ може да се видят в Музея на историческото общество на Голд Коуст в Куинсланд.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР