Българската връзка на Фрида Кало

Блох, която е омъжена за българин, е до Фрида в едни от най-критичните моменти в живота й – спонтанния аборт в Детройт и смъртта на майка й в Мексико

Краси Генова 18 February 2021

Снимка: LUCIENNE BLOCH, COURTESY GALERIE DE L’INSTANT, PARIS

Парижка галеристка разкрива българска следа в живота на Фрида Кало, докато подготвя изложба за мексиканската художничка през обектива на близката й приятелка от годините в САЩ – фотографката Люсиен Блох. Блох, която е омъжена за българин, е до Фрида в едни от най-критичните моменти в живота й –  спонтанния аборт в Детройт и смъртта на майка й в Мексико.

По време на относително краткия си живот (напуска този свят на 13 юли 1954-та, според слухове причина за смъртта й е поредният опит за самоубийство) 47-годишната мексиканска художничка Фрида Кало сякаш играе руска рулетка със съдбата.

На шестгодишна възраст се разболява от детски паралич. Болестта инфектира десния й крак, който изостава в растежа си и Фрида започва да куца. Усещането, че е инвалид, че е различна, е причината да бъде по-срамежлива и да отбягва детските игри.

На 18-годишна възраст се влюбва в своя състудент Алехандро Гомес Ариас. Пишат си дълги любовни писма. Фрида сякаш прощава на живота тежките предизвикателства, които той й отправя. Но на 17 септември 1925-а щастливият период свършва. Фрида и Алехандро се качват в автобус, за да се спасят от дъждовното време.

Пътуването се оказва фатално, защото шофьорът необмислено пресича пътя на задаващ се трамвай. Сред пътниците в автобуса има загинали, Ариас е с леки наранявания, но Фрида е с тежко увреден на три места гръбнак, счупен десен крак, счупени ребра и извадена раменна става. Трагедията я приковава на легло и в този период тя открива спасителната роля на изкуството. Започва да рисува, основно автопортрети, защото, както признава по-късно, „имах на разположение само едно огледало и виждах най-често себе си“. Фрида успява да опитоми физическата болка, но сърцето я боли заради Алехандро, който преустановява визитите в дома й. Години по-късно ще каже: „В моя живот имаше две големи катастрофи. Едната беше трамваят, а другата – Диего. Дотук Диего е по-лошата“.

С Диего Ривера се запознават покрай интереса й към Мексиканската комунистическа партия, в която членува и прочутият художник. Връзката им е с разрушителната сила на тайфун заради честите изневери на Диего и избухливия му характер. Флиртът му със сестрата на Фрида – Кристина, е ударът, от който Фрида Кало не успява да се възстанови, макар да си отмъщава с кратка любовна афера с Лев Троцки.

Диего е причината Фрида да се запознае с двойка артисти – фотографката и художничка Люсиен Блох и съпруга й Стефан Димитров, който е роден в България и е бил един от любимите асистенти на Ривера при престоя му в САЩ. Годините, прекарани в Ню Йорк, Детройт и Мексико, превръщат двете семейства в близки приятели. Тогава Люсиен прави някои от най-хубавите и неизвестни досега портрети на Фрида Кало. Изложбата „През погледа на артиста – Фрида от Люсиен Блох“, която парижката галерия L’Instant организира от декември до 28 февруари 2021-ва, представя една непозната Фрида – потънала в романтични блянове за новия старт на живота си с Диего (особено след като забременява за трети път). Люсиен е и авторка на един от най-красивите портрети на артистичната двойка, запечатал редките моменти на нежност във връзката им.

Собственичката на парижката галерия Джулия Гранон посещава изложба за Фрида Кало в музея на Бруклин преди година и половина и остава очарована от няколко кадъра, запечатали този период от живота на Фрида и Диего. Един от кадрите е на Люсиен Блох. Публикува го в профила си в Инстаграм и само след няколко часа намира съобщение от внучката на Люсиен, която носи нейното име. Започва дълга комуникация с Люсиен Алън, която разкрива, че притежава някои от кадрите на баба си с Фрида.

„Така се роди една нетипична за Фрида изложба, която улавя нейната крехкост и в същото време изумителна сила. Но последното изплува само когато човек се вгледа много дълбоко!“, коментира специално за EVA от Париж мадам Гранон.

Българската следа в изложбата изненадва и самата нея. Нито един от специалистите по творчеството на Диего Ривера не представя неговите асистенти. Мексиканският художник е работил с петима артисти по време на престоя си в САЩ, сред тях е роденият в българското село Добромирка Стефан Димитров, който е съпруг на Люсиен. Двамата се срещат благодарение на съвместната си работа с Диего и за разлика от Диего и Фрида остават заедно до края на земните си дни.

В Съединените щати Фрида, която френският поет и писател Андре Бретон нарича „бомба с красива панделка“, отново е обнадеждена, че между нея и Диего най-сетне ще се получи семейство. Уви, в Детройт тя прави спонтанен аборт и най-близкият човек до нея в този труден момент е Люсиен, а не Диего, въпреки обещанията му, че ще се промени.

„Фрида и баба са били много добри приятелки в онзи период от живота си, прекаран в САЩ – началото на 30-те години на миналия век. Тогава Фрида е била на 25 години, а баба ми – на 23. Пътували са до Мексико, за да посетят майката на Фрида, която е на смъртно легло. Благодарение на силната връзка между двете баба ми прави много портрети на Фрида, които запечатват раненото й сърце и душа. Фактът, че в най-противоречивия момент от съвместния си живот с Диего Фрида избира баба за свой доверен човек и приятел, беше нещо, с което тя се гордееше много“, споделя за EVA внучката Люсиен Алън.

Фрида става и кръстница на първородния син на семейството – Пенчо. Тя също взема фотоапарата и в книгата „Фрида Кало – нейните снимки“ има кадри на Люсиен и семейството й, включително трите деца на Люсиен и Стефан – Сита, Пенчо и Джордж.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР