Старомодна лешникова торта
Мануела Панайотова 08 March 2020
Тази торта е от Ланге - район в северна Италия, известен с чудни гледки, древни замъци, вино, трюфели и изобилие от деликатеси.
Много от рецептите, с които месните баби са радвали внуците си, са събрани в книга, смятана за „най-пълната и изчерпателна готварска книга от кухнята на Ланге“.
Публикувана за първи път през 1982 година, тази книга е колекция от рецепти от отминала епоха, рецепти, които се предават и запазват само от запалени дъщери или внучки, гледали, слушали и приели готвенето като ритуал, който твърде бързо изчезва.
Една от рецептите в тази книга е за лешникова торта. Истинска класика - непретенциозна, плътна, ароматна и изключително вкусна.
Използвах 200 г препечени и обелени лешници, 150 г брашно, 200 г захар, 3 яйца, 125 г масло, 125 мл силно кафе, 125 мл мляко, 1 с. лъжица зехтин, 2 с. лъжици ром, бренди или марсала (по желание), 1/2 с. лъжица бакпулвер.
Как я направих: Смлях печените лешници до много ситно. Комбинирах с брашно и бакпулвер. Разбих маслото със захарта, докато стана гладко и кремообразно. Добавих яйцата едно по едно, докато се усвоят. Прибавих ги към сухите съставки. Добавих мляко, кафе, зехтин, алкохол и разбърках добре. Изсипах в намазнена и набрашнена форма - 26 см и изпекох на 180 С за около 35 минути.
Тортата може да се сервира с пудра захар или смлени лешници, но предпочетох да я поднеса с глазура от чаша пудра захар, 2 лъжици мляко и 2 лъжици силно кафе... и лешници.