Мигновения

Непоказвани фотографии на голямата ни актриса Златина Тодева ще бъдат изложени в Баня Старинна между 18 юли и 15 август

13 July 2019

Една изключително интересна и провокативна изложба с фотографии, които преди четири години разбуниха духовете в София и предизвикаха доста разнополюсни реакции, сега ще бъдат показаниа отново, но този път в Пловдив.

Става въпрос за изложбата на Юлиян Табаков “Мигновения”, която се открива на 18 юли от 19 часа в “Зали за съвременно изкуство Баня Старинна и включва няколко серии от широкоформатни и миниатюрни фотографии - портрети на голямата българска актриса Златина Тодева и режисьора Марий Росен.

Изображенията са заснети през януари 2007 г., три месеца преди Златина Тодева или мама Злата, както е по-известна в театралните среди, да напусне този свят и са последните фотографии с нея.Крехкият образ на нейната голота ни показва старостта и тялото, преди то да бъде напуснато. Отделните серии преминават от интимност и копнеж и достигат до сакралност. Този проект не само поставя сериозни морални и естетически въпроси, но и предизвиква задълбочен размисъл върху някои от вечните теми, които ни вълнуват: преходност, старост, смърт, любов, начало, край. Тези теми са неразделна част от живота като такъв, което прави “Мигновения” универсален.

Изложбата беше представена за първи път в София през 2015-а година, след това през 2017-а гостува във Варна и сега идва ред на Пловдив. В Баня Старинна ще представя за първи път една досега непоказвана серия и две от досега излаганите серии в пълния им вид. Също така, заради локацията, широкоформатните изображения ще бъдат изготвени наново с различен размер, което прави изложбата в Пловдив наистина уникална”, споделя Юлиян Табаков.

 

1 КОМЕНТАР
1
Нани
13 July 2019, 15:54

Да посрамиш старостта си по този начин... немислимо, грозно, вулгарно.

ТВОЯТ КОМЕНТАР