Шедьовър на Рафаело, купен за 35 000 евро

Забравена творба на италианския художник е преоткрита, благодарение на търг в лондонска галерия

eva.bg 17 December 2023

Снимка: instagram

Френски колекционер,  купил на търг по Интернет от лондонска галерия женски портрет само за 35 000 евро сигурно все още не може да повярва на късмета си. Картината вече е сертифицирана като произведение на Рафаело, рисувано към 1505 г. Счита се, че изобразява Киара Фанчели, съпруга на Пиетро Перуджино, също художник.

„Когато видях снимката й онлайн за първи път, картината веднага привлече вниманието ми“, споделя колекционерът. „Но когато я видях на живо, бях истински впечатлен, въпреки, че беше в много лошо състояние“, спомня си още той.

Мислейки, че става въпрос за картина от школата на Леонардо да Винчи, колекционерът се обръща за експертиза към Анализа Ди Мария, член на група от експерти на ЮНЕСКО във Флоренция.

Заключенията на експертите, достъпни онлайн, са публикувани в специализираното издание ISTE Open Science – Arts et Sciences.

След безброй анализи, включително визуализация с помощта на инфрачервени лъчи на слоевете въглерод, скрити от пигментите на боята, те успяват да припишат картината на Рафаело (1483-1520).

Тези анализи, „базирани на най-новите постижения на науката, показаха формалните корекции, извършени от художника до окончателната версия на произведението и неговата техника Spolvero“, обясняват експертите.

Рисувана върху дървено пано, във формат 46x33 см, тази картина показва „голямо майсторство и невероятен финес на изпълнение, които, добавени към научните елементи, свидетелстват, че портретът наистина е дело на Рафаело“, подчертава Аналиса Ди Мария, член на групата от експерти на ЮНЕСКО във Флоренция (Италия), която сертифицира картината.

Разкриването на името на художника, само „подчертава духовната красота на изображението“, добавя тридесетгодишния колекционер, който би искал да сподели това „изключително“ откритие с обществеността, като го повери на музей.

Проучванията в архивите на град Флоренция също така са позволили да се проследи произходът на картината, която се е смятала за изгубена, според специалистите. Преди да бъде закупена от френския колекционер, "тя е била в частна колекция в северна Англия, след което е придобита от лондонската галерия, която от своя страна я продава на търг“.

Това откритие "показва влиянието на Леонардо да Винчи (1452-1519) върху Рафаело, който по време на тяхната среща възприема техниката Сфумато- наслагване на много тънки слоеве от полупрозрачни монохромни глазури“, допълват експертите. Модел на картината с наименование Мария Магдалена вероятно е Киара Фанчели, съпругата на Перуджино, на който се приписва друго изображение на Мария Магдалена, която се намира в двореца Пити във Флоренция.

Преди публикуването на изследването и без да предоставя елементи на контраекспертиза, приписването на картината на Рафаело е било оспорено от определени източници в Италия, включително президента на Академията Рафаело в Урбино, който вярва, че това  "със сигурност е прототип на Перуджино".

До момента не се съобщава каква е стойността на преоткритата творба. Да си припомним, че Salvator Mundi (Спасителят на света), приписван на Леонардо да Винчи след реставрация, без да бъдат публикувани резултатите от сертифицирането му, беше препродаден за 450 милиона долара на търг в 2017 г. в Ню Йорк. Счита се, че негов купувач е саудитският принц Мохамед бин Салман, но това не е официално потвърдено. Картината е била закупена за по-малко от 2000 долара от търговец на изкуство в Ню Йорк на търг в Ню Орлиънс през 2005 г.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР