Невидима София: изчезналите киносалони

Съвместната изложба на Програмата и L’Europeo Невидима София: изчезналите киносалони проследява и припомня историите на най-ранните кина в града

17 April 2024

От 24 до 27 април в галерия nOva art space може да видите фотоизложбата „Изчезналите кина на София“, където фотографиите на Александър Станишев, Георги Андинов и Ивелина Димчева, съчетани с архивни кадри от златната ера на българското кино, проследяват и припомнят първите трепети на софийското общество пред магията на киноизкуството.

Да се върнем назад, когато столичани прекарват вечерите си пред екраните на кина като Глория палас, Роял, Европа палас, Балкан, Рекс, Славянска беседа, Сердика, Македония и много други.

От първите столични киносалони единствено „Влайкова“ и до днес се издига като паметник на духа на стара София.

Днес киното се възприема широката публика преди всичко като развлечение, а неговите храмове един по един отстъпват място на модерния си еквивалент – големите мултиплекс кина и моловете. Кристалната картина и тътенът на висококачественото озвучаване обаче не могат да изместят магията на изгубената софийска кинокултура.

Създаването на кино Модерен театър през 1908 година, а по-късно и на Одеон (тогава на улица Цар Симеон) бележи началото на българската киноиндустрия, а оттам нататък изникват салони навсякъде в София, както и на други места в страната.

Днес локациите на тези знакови културни средища са забравени, а сградите на някои от тях отдавна вече не съществуват. Съвместната изложба на Програмата и L’Europeo Невидима София: изчезналите киносалони проследява и припомня историите на най-ранните кина в града.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР