Слънчеви емоции

В Милано се открива фотографска изложба по инициатива на Veuve Clicquot и Magnum Photos

Калина Константинова 21 April 2024

Съвместният проект на Veuve Clicquot и Magnum Photos кани фотографи от световна класа, като Стив МакКъри, Алекс Уеб, Трент Парк, Оливия Артър, Линдокуле Собеква, Кристина де Мидел, Нана Хейтман и Нюша Таваколиан да се вдъхновят от слънцето. Изложбата „Emotions of the Sun“ се показва за първи път в Милано в Garden Senato, пространство, проектирано от френската дизайнерка Констанс Гисе. По време на експозицията се организират и кулинарни вечери на слънчева тематика. Със задачата се заемат шеф-готвачи от ранга на Жан Ембер от парижкия хотел Plaza Athénée, Мори Сако от MoSuke в Париж, Валентина Рицо от Farmacia dei Sani в Руфано и Кариме Лопес, първата мексиканска жена готвач, получила звезда Мишлен, от Gucci Osteria във Флоренция. Изключителните ястия се сервират в съчетание с шампанско от Maison Veuve Clicquot.

фотограф Линдокуле Собеква

Вдъхновена от свободния дух на своята основателка Мадам Клико, Maison Veuve Clicquot отдавна е известна със своето емблематично жълто, цветът на слънцето, символизиращ надеждата, оптимизма и обещанието за безкрайни възможности. Партньорството с Magnum Photos (агенцията, основана през 1947 г. от фотографите Робърт Капа и Анри Картие-Бресон) е истински фотографски празник. Всеки един фотограф е работил самостоятелно и всяко изображение е неговата уникална интерпретация на темата.

фотограф Нюша Таваколиан

Фантастичните фотографии на Кристина де Мидел, например,  предават усещане за чиста радост и лекота на битието, докато нежните, изключително интимни снимки на Оливия Артър напомнят за спокойствието на детските лета. За Нюша Таваколян слънцето има успокояващо присъствие. Нейните снимки разказват истории за надежда и женска сила.  Линдокуле Собеква празнува с изображенията си ежедневните чудеса: залез, цветя, отварящи своите листенца, блясък на слънчева светлина.

Фотография Кристина де Мидел

Серията фотографии на Нана Хайтман е с по-театрално излъчване, представя осмозата на елементите и почита слънцето като източник на целия живот, като сила, която свързва всички ни. Величествените изображения на планината Фуджи на МакКъри  пък улавят моменти на чист възторг и съзерцание. Живописните образи и ярките цветове на Алекс Уеб са възможни единствено благодарение на щедрото присъствие на слънцето, а във величествените портрети на Трент Парк на залязващото слънце може да бъде открито присъствието на вечността във всички неща.

Фотография Трент Парк

Изложбата се провежда в рамките на Milan Design Week 2024, но ще можем да я видим и в други страни по света.

Фотография Алекс Уеб

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР