Витаминът, от който организмът ви се нуждае през зимата

Всичко, което трябва да знаете за витамин D, който ни липсва през студените месеци...

eva.bg 31 January 2023

През лятото за организма не е трудно да се набави витамин D. Постоянното слънце, на което сме изложени през топлия сезон, кара тялото ни самостоятелно да го произвежда. Затова витамин D e наричан „слънчев витамин“, който спомага за доброто настроение и когнитивните функции. Други изтъкнати ползи от него са абсорбирането на калций и запазването на нивата на фосфор в организма, което е изключително важно за доброто състояние на костната тъкан.

През студените месеци обаче е много по-трудно си набавяме витамин D естествено, а липсата му определено дава негативно отражение върху ежедневието ни. При много хора дори се наблюдава „сезонно афективно разстройство“, което е вид депресия, проявяваща се през студените месеци, когато липсва слънце и често вали дъжд.

Медицинските изследвания обаче показват, че твърде много хора страдат от недостиг на витамин D дори и такива, които се радват на климат, който им осигурява повече слънце. Съвременни проучвания сочат, че витамин D e важен и в борбата срещу захарния диабет (диабет тип 2), високото кръвно налягане, увредената имунна система, депресиите, а също така е полезен и по време на бременност. И това дори не е пълният списък с ползите! Ето всичко, което трябва да знаете.

Какво представлява

Веднъж попаднал в организма, витамин D се превръща в активен хормон, проникващ почти във всяка клетка. Нашето тяло „умее“ да произвежда до 90% витамин D самостоятелно, получавайки го от слънцето, като това е нормата за нормалното функциониране на организма. Слънцето, разбира се, се явява основният източник на витамина, като именно то може да ни даде подходящото му ниво. Витамин D се съдържа и в определени хранителни продукти – рибено масло, жълтък, соленоводни риби, гъби, черен дроб, сирене, мляко, портокалов сок и зърнени храни. През есента и зимата можете да усилите приема на подобни продукти, за да компенсирате липсата на слънце.

Защо е полезен

Както споменахме, витамин D помага за абсорбирането на калций и поддържа костите здрави. Изследванията обаче показват, че функционалността му е доста по-широка. Поради своите регенериращи свойства, витамин D подобрява функционирането на увредените клетки. Той намалява риска от рак, сърдечни заболявания, инсулт, а също и подобрява имунитета.

Как да си набавяме нужното количество витамин D

Освен включването на храни, богати на витамин D в менюто си, трябва да разполагате и с таблетки, с които, да набавяте необходимото на организма количество, особено през студените сезони. Казахме, че слънцето е основният източник на витамина, но това не означава, че трябва да се излагате константно на ултравиолетовите лъчи. Грешна е представата, че колкото повече стоите на слънце, толкова повече витамин D ще черпите. Организмът си взима своето, а вие трябва да пазите кожата си. За хората с по-светли кожи е достатъчно само десетминутно излагане на слънце, за да може тялото да си набави нужното количество витамин D. Колкото по-близо сте до екватора, толкова по-малко време ви е необходимо, за да получите достатъчната на организма доза. Хората с по-тъмна кожа имат по-високо ниво на меланин, което сочи за по-висока естествена защита от UV лъчи, но това сочи за по-ниска възприемчивост на витамин D.

Кои са застрашените от недостиг на витамин D

Хората с по-тъмна кожа са склонни към недостиг на витамин D, тъй като епидермисът им действа като естествена бариера срещу ултравиолетовите лъчи. В рисковата зона са хора от северните страни, където слънцето е по-слабо. Недостатъчни нива на витамин D показват и хора, борещи се със затлъстяването. Разбира се, влияят и екологичните фактори като повишена облачност и замърсяване на въздуха. Слънцезащитният фактор пази от ултравиолетовите лъчи, но създава и физическа бариера за проникването витамина. Затова е препоръчително да го приемате като хранителна добавка, тъй като не можете да се лишавате от SPF защитата постоянно, а особено през есенния период организмът ви ще има по-голяма нужда от допълнително витамин D.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР