Давайте витамин D на децата си

01 June 2018

Да, днес е Ден на детето. Онзи ден беше Ден на множествената склероза. След време ще дойде и друг Ден, посветен на нещо. За мен всеки ден е Ден на детето, Ден на прегръдката, Ден на прошката, Ден на множествената склероза...

И една от истините, които искам да знаете, е, че множествената склероза засяга и деца. Деца, които не могат сами да взимат решения за себе си. Деца, които спират обучението си и стават абонати на медицинските заведения. Деца, които сядат на инвалидни столове и изобщо нямат представа как да продължат. У нас най-младият регистриран пациент с МС е на 10 години... в световен мащаб - на 4...

Гърлото ми се свива всеки път, когато си спомням младите хора с МС, с които съм се срещала. Семействата им, които искат да помогнат, искат да направят нещо, но не знаят какво. И всички те са хора, които са отчаяни от безпомощността на Системата, от своята си безпомощност, от подхода на доверените си лекари невролози, от безпаричието. Тези млади хора влизат в зрелия етап от живота си болни, почти без образование, без мечти, без нито един ден трудов стаж и Системата преценява, че около 160лв на месец са им абсолютно достатъчни.

По последните данни на НЗОК за 2017 година, които ни бяха предоставени преди два дни, по клиничните пътеки в нашата Система се третират 2583 човека с МС и за техните медикаменти държавата е платила 38 531 613 лв. Да, това е с 138 човека повече от 2016 година. И почти един милион лева повече, пак в сравнение с 2016. Това прави по 14 917 лв на човек, за една година. И тези пари са за медикаменти, които доказано нямат дългосрочен ефект, които доказано не лекуват, които доказано имат ужасяващи странични ефекти. Ако някой иска да оспори това, нека преди това потърси проф. Джордж Ебърс в интернет, да се запознае с мнението на един човек, който е посветил живота си на изследването на МС и който абсолютно отговорно и информирано, споделя как той, лично, докато е бил в комисиите за изследвания на медикаментите за МС, не е бил съгласен те да бъдат одобрявани и пускани на пазара. Или пък да потърси лекарствената информация за лекарството, което приема и да прочете само първите няколко реда. Не си ги измислям аз тези неща. И не искам по никакъв начин да натрапвам моят начин или начинът на някой друг. Не си хабете енергията да ме нападате, а я използвайте, за да прочетете тези неща и да помислите. И да, всеки сам взима решенията за себе си. Но най-важното решение, което всеки един човек трябва да вземе е, да живее така, че да е здрав и щастлив.

Но да се върна пак на цифрите. Какво би станало, ако тези 1234 лв на месец се прибавят към нещастното число 160? Получава се една цифра от около 1400 лв на месец, с която хората с МС могат да си позволят добра храна, рехабилитации всяка седмица, витамини и добавки, помощни средства за терапии, за придвижване, за психотерапии, за лични нужди, за себе си, за семейтвата си, за книги, кино, почивки, развлечения... Тези пари Системата не ги отпуска просто ей така, защото е много загрижена за хората си. Тя ги взима от всички нас, които работим, плащаме осигуровки и данъци и ги дава на фармацевтичните компании. А хората получават безплатната "грижа". Не съм съгласна. И колкото и да ме нападат, и колкото и да се опитват да ме убедят, че това е правилно и тези медикаменти помагат, не съм съгласна.

А какво би станало, ако всеки сам трябва да си плаща тези медикаменти? Ако вместо Системата да ти ги бута в ръцете и да ти казва, че няма друг изход, трябваше всеки да ги избере сам и сам да вземе решение как да продължи? Защото тя, Системата, в един момент вдига ръце и казва: "Ние бяхме до тук! Търси друг изход!" И тогава, настава голямото търсене и голямото предлагане на всякакви методи, част от тях доста съмнителни, продаването на "единия бъбрек", събирането на средства от приятели, взимането на заеми, за да можеш да избереш нещо друго. Само ще добавя, че повече от 60% от хората, с които съм се срещала са в списъците на НЗОК, получават "безплатните" си медикаменти, но не ги използват. Стоят им в хладилниците и шкафовете. И като ги питам, "защо ги взимаш тогава?", те отговарят - "за да не ме изхвърлят от Системата!"

Да, хора, неудобната истина не е интересна конспиративна теория. Неудобната истина е Голямата Истина. И истината, трябва да бъде в основата на всичко. А в частта, свързана с лекуване на хора - абсолютно задължителна. Независимо дали става въпрос за алопатична или холистична медицина. Защото да кажеш, че не си сигурен в ефективността, да кажеш, че това "лекарство" не помага, макар и да съществува, да обясниш на човека срещу теб, че ако положи усилия и направи промени в живота си е необходима първа крачка, каквото и решение да вземе за себе си, да му обясниш, че МС е сериозно препятствие, но не задължително инвалиден стол и че с постоянство и труд може да се преодолее... това, Уважаеми невролози, не е поражение. Това е истинско отношение между лекар и пациент. Това означава, че ви пука за този човек! Това означава, че вие ще лекувате наистина. Защото това е част от клетвата, която изричате, колкото и древна да е тя, но след това абсолютно забравяте. Защото единственият терапевтичен метод посочен в тази клетва е метод наречен подходящ режим. И защото храната е енергия и тя е горивото за нашите умове и тела. И защото, вие, лекарите, които сте учили и знаете повече, би трябвало наистина да сте напълно наясно с биохимията на тялото и да знаете, че храната разболява и лекува. Или както каза съвсем скоро един прекрасен човек и готвач - "Храната е голямата игра със здравето". Но да се казва на хората, че "няма профилактика срещу болест, която още не се е появила" или че "едно лекарство, ако няма странични ефекти, не е лекарство" е меко казано безотговорно.

Това не е ЛЕКуване и не е част от клетвата. Искам да има ЛЕКари. Истински лекари, КОИТО ТЪРСЯТ ЛЕК. Сърцето ми е в тази професия и истински ме боли като гледам как се изражда.

И, да, давайте витамин D на децата си, защото това наистина е профилактика срещу една диагноза, за която казват, че е нелечима и води до инвалидизация*

Спирам до тук. Статията, което е в прикаченият линк, е доказателство на всичко, което се опитвам кажа. И това доказателство идва не от професори, лекари, лечители или пациенти, идва от гледната точка на парите, от един съвсем скорошен доклад на Голдман Сакс, която е една от най-старите инвестиционни банки в света, финансов консултант на редица влиятелни компании, правителства и богати семейства по цял свят.

А когато парите говорят, истината мълчи.

Неудобната истина: няма пари в лечението

*Като се има предвид, че има генетичен компонент на МС, всеки, който има член на семейството с МС, трябва определено да търси начини за намаляване на риска. Най-лесният е да се осигури подходящо количество витамин D (4000-6000 IU/ден, 1000-4000 IU за деца) и да се използват други хранителни стратегии като избягване на млечни продукти и глутен. Осигуряването на здрава чревна флора също значително ще намали шансовете за развитие на МС. Още инфорвация може да откриете тук.

 

ВИЖ КОМЕНТАРИ
ТВОЯТ КОМЕНТАР