Опасен ли е недостигът на витамин D в организма

Попитахме Надя Петрова - експерт по здравословен и балансиран начин на живот, член на Европейската асоциация по клинично хранене

Елка Влаховска 31 May 2017

Каква е ролята на витамин D за поддържане на добро здраве?

В кръвта витамин D поддържа баланса на нивата на калция и фосфора, които пък участват в множество процеси, като здравето на костно-ставната система например, но не само. Медицински изследвания от последните години свързват нивата на витамин D и със здравето на имунната система, сърдечно-съдовата и др. Витамин D е изключително ценен витамин, който в същото време е различен от всички останали, защото играе ролята и на стероиден хормон, ключов за твърде много процеси в тялото.

До какво може да доведе недостигът на витамин D?

Най-често обсъжданите негативи от дефицита му са: нарушена функция на имунната система; проблеми с щитовидната жлеза; други хормонални дисбаланси, вкл. естрогенен; проблеми с костно-ставната система. Недостигът му в организма може да предизвика кожни проблеми, разбалансиран микробиом, проблеми с теглото и съня, увеличен апетит, а така също и затруднения със зачеване и износване на плода, липса на желание за секс.

Как да установим, че страдаме от дефицит на витамин D?

Най-сигурният начин е чрез кръвен тест, който е добре да се провежда профилактично поне през зимните месеци. Иначе има и симптоми, които биха могли да покажат дефицит, като лесно качване и трудно сваляне на килограми, умора и липса на енергия (типични за края на зимата), мускулни крампи и схващания, кожни проблеми, болки в ставите, чести смени на настроението и раздразнителност, отслабен имунитет, а понякога и депресивни състояния.

Можем ли да си го набавим чрез по-продължително излагане на слънце?

Да, разбира се. Проблемът е, че днес ние по-често се крием от слънцето, отколкото да се излагаме на него. Иначе, за да си набавим адекватни количества витамин D, препоръките са да прекарваме на слънце всеки ден минимум по 15-30 минути в часовете от 10 до 15 ч., като е важно почти цялото тяло да е изложено на лъчите или като минимум лицето, краката и ръцете.

Свързан ли е витамин D с автоимунните заболявания?

Всички медицински изследвания по темата твърдят, че връзка има. Затова ако човек разбере, че има автоимунно заболяване, първо е добре да си изследва нивата на витамин D и В12 и при дефицит – да ги компенсира под надзора на лекар.

Налага ли се здравите хора да приемат витамин D?

По-често да, отколкото не, точно заради липсата на слънце през зимните месеци и навика ни да се крием от него през летните.

Колко да приемаме като хранителна добавка?

EFSA (European Food Safety Authority) е наложила горна граница от 15 микрограма на ден за всички над 1 година, независимо дали са мъже, жени, деца, кърмещи или бременни. Това е нормалната дневна доза за здрав човек или за превенция на здравето. Абсолютно минимална доза, при която няма риск от странични ефекти, предозиране и т.н. При диагностициран дефицит на витамин D обаче или при автоимунно заболяване е важно да се работи с лекар и да се приемат по-високи дози, като в тези случаи те могат да стигнат до 5-10 000 IU дневно (1 IU Vitamin D = 0,025 микрограма).

Как взаимодейства витамин D с други вещества или с медикаменти?

Балансът е изключително деликатен. На първо място е добре да се знае, че почти всички елементи, като витамини и минерали, имат нужда от още нещо, за да се използват максимално от организма ни и да не вредят. И витамин D не е изключение, като напоследък много нашумя връзката му с витамин К2, затова препоръката е да се приемат достатъчно ферментирали храни, които са естествено богати на витамин К2, или ако се приема витамин D като хранителна добавка, да е в комбинирана формула с витамин К2.

Можем ли да си набавяме витамин D чрез храната?

На теория да. Храните, богати на витамин D, са черният дроб от треска, рибата (сьомга, скумрия, херинга, хайвер, сардини, риба тон), яйцата, гъбите и суровото мляко. Количеството обаче е сравнително малко (2 до 400 IU) и зависи от твърде много фактори, за да се разчита само на храната. Затова аз предпочитам да играя на сигурно и комбинирам за себе си прием на 15 микрограма дневно като хранителна добавка, излагане на слънце и храни, богати на витамин D.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР