Меден сладкиш

Мед, подправки и масло или с други думи - простота, красота и елегантен вкус за сладки дни и медени вечери...

Мануела Панайотова 18 March 2021

Снимка: Мануела Панайотова

Има десерти с атмосфера толкова уютна и позната, че те завладява още докато ги правиш. Предлагаме ви вкусна“ идея за плътен и ароматен сладкиш, в който едни съставки напомнят детство и отминали зимни празници, а други открехват вратата към ново и свежо пролетно начало.

Мед, подправки и масло или с други думи - простота, красота и елегантен вкус за сладки дни и медени вечери...

Използвах 150 г вода, 30 г захар, 150 г мед, 95 г масло, 3 г смес от подправки (карамфил, канела, джинджифил, индийско орехче), 4 г звездовиден анасон, кората от 1 жълт лимон, кората от 2 лайма, кората от 1 портокал, 150 г брашно, 5 г бакпулвер, щипка сода, щипка сол.

Как го направих: В касерола смесих вода, захар, сол, мед и поставих на умерен огън, докато заврат. Изключих топлината и добавих цитрусовите кори, подправките и маслото. Покрих с капак и оставих за 20 минути. Смесих брашно, бакпулвер и сода и върху тях излях прецедената медена течност малко по малко като разбърквах, докато се получи хомогенна смес. Изсипах в малка кръгла форма (18 см) и изпекох на 180 С за около 40 минути. Намазах топлата меденка с мармалад от смокини. Изчаках да изстине и поднесох с малко разтопен бял шоколад и портокалови кори.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР