Кажи ми какви късмети слагаш в баницата

10 January 2018

Обядваме в началото на януари със солидна бизнес дама. Бъбрим за всичко, за което могат да се сетят две жени след новогодишните празници – кой къде и как е гърмял шампанско, за тъпите програми на телевизиите, за децата, на които вече не им е интересно да празнуват с родителите си, за новите продукти, използвани за приготвяне на храната за празниците, за това, че трябва да се погрижим за черния си дроб... Аз й разказвам как съм написала късметите за баницата в последния момент и съм импровизирала с всичко, прелетяло през главата ми, и как после пожеланията са се озовали не у хората, за които съм мислила, докато ги наричам. Признавам си, че не се отличавам с особена оригиналност в тази иначе креативна дейност, но долу горе ми се наместват нещата.

Но тази година на майка ми например се падна късмет „физическа активност“, а тя от декември спря да излиза навън от страх да не падне, че не я държат краката. Добре все пак, че не й се падна „магистратура“, че и такъв късмет имаше. На свекър ми обаче - „нов дом“, което той си изтълкува като... хайде да не казвам какво. „Луксозна почивка“ се появи в парчето на моята единствена останала тета Тина, която живее сама с котарака си и се е отказала от парното, защото едната пенсийка не топли и едвам ги изхранва, а в моето - „сладки сънища“... Слава Богу, че мъжът ми изтегли „радост от дете“, на едно от децата, които са по света и не се прибраха за Коледа, изпратихме снимка на „стъпка напред“, на другото – на „любов“, при това без да ги манипулираме. Иначе направо не е за разправяне какви ги бях натворила и колко се объркаха адресатите на посланията.

Смятах, че разказвам някаква смешна история. Усетих обаче как моята сътрапезница вместо със смях следи разказа ми със сериозно внимание. След което пак така сериозно ми съобщи как от години насам е забелязала, че близките и приятелите на семейството й се радвали само на късмети „пари“ и „секс“ и дори се сърдели, че няма повече от тях в баницата. Това „здраве“, „пътуване“, „учение“, „любов“, „вдъхновение“ въобще не се котирали.

Гледай ти, рекох си, колко й е лесно на моята събеседничка да си нагласи баницата с късметите – като във филма „Опасен чар“, като стана дума как ще се подреждат гостите на сватбата – роднина-милиционер, роднина-милиционер, какво му плащаш? Даже може да не ги пише, ами да ги замени със символи – монети и презервативи да речем, като монетите могат да бъдат колекционерски или направо сребърни или златни, а презервативите – със специални ефекти.

Тогава освен забавление и смях ще има и по-голямо удовлетворение у късметлиите, които всичко си имат и от нищо освен от пари и секс дотолкова нямат нужда, че дори не го споменават в пожеланията си. То и като хванат в ръка паричката или кондома, все едно са си хванали късмета, все едно са си го сбъднали съкровеното желание, запълнили са единствената празнина в иначе охолния си и щастлив живот. Като имаш пари, ще имаш и всичко останало, нали? Така че може и сексът да бъде спестен от късметите, тъй като и него може да го имаш срещу пари – независимо дали отсъствието му от живота ти се дължи на отсъствие на партньор или на някакъв вид немощ от твоя страна. Абе, всъщност май е по-добре да остане в новогодишната баница, все пак тя не е нито банка, нито национална лотария, нито благотворителна организация. За разнообразие някак си...

ВИЖ КОМЕНТАРИ
ТВОЯТ КОМЕНТАР