Бременност на промоция

24 August 2018

В трамвая се качва ужасно облечена бременна. Върху вече увисналия й корем е опъната тясна тениска в камуфлажни цветове. Под нея обаче и под корема й се мъдри скандално къса ластична поличка, каквато и стрийптизьорка не би облякла, ако не е на работа. Жената сяда и нищо не оставя на въображението на околните – под условно нареченото пола парче плат голите й бедра изплющяват върху седалката, остават полуотворени и почти разкриват оскъдните прашки върху родовите пътища – наричам ги така, за да не се налага да пиша срамни устни, тъй като такива вече не съществуват, всички са безсрамни, независимо къде по тялото са.

Давам си сметка, че в облеклото на еманципираните дами удобството отдавна е взело превес над естетиката. Но какво удобство е да бродиш по градските улици, натикала телесата си в прилепнал по тялото еластан, когато навън е 30 градуса по Целзий?

Не мога да се начудя защо все повече бременни опъват с променените си форми ластични клинове от изкуствени материи, пъчат изпъкналия си пъп гол или под топ с размер XS. Подозирам, че момичета, които нормално носят дрехи с размер М, като забременеят, започват да си купуват S. И вече разбирам една позната, която си направи магазин за облекла за бременни и много скоро го затвори – никой вече не носи свободни рокли и обемни гащеризони.

Бременността се демонстрира по всякакъв начин още от самото й начало и съзирам в това не толкова гордост от предстоящото майчинство, а липса на вкус и на мярка. Не, нямам предвид само вкус в подбора на облеклото, а в стила на поведение. Повечето от сегашните мами не искат по никакъв начин да променят живота си заради бъдещото бебе. С куража на мъжки момичета развяват оплодените си утроби не само като своите баби по къра, разбирай офиса, но и там, където те, бабите имам предвид, не са и помисляли да се показват – по плажове, басейни, нощни заведения, социални мрежи. То за бабите едва ли случайно се е разбирало, че са трудни, чак когато ги налягали родилните болки. Помните ли една измислена от телевизията героиня, която откакто на теста й за бременност излязоха двете чертички, се заснима и запоказва наляво и надясно като бъдеща майка на свръхчовек. И като изгуби бебето, взе да се снима като Богородица, забулена, скърбяща, палеща свещи по църквите...горката.

Сега е много важно да си направиш фотосесия, докато си бременна, по възможност гола като на Деми Мур на корицата на Vanity Fair. И като настана една пошлотия! Не че женското тяло е грозно, дори и докато жената е бременна. Но не всяка една от нас е Деми Мур, пък и зад камерата не винаги е Ани Лейбовиц.

За друго бях тръгнала да пиша всъщност, за това, че повече или по-малко зачатието и износването на плод са вид тайнство. Нещо, което се случва между двама, е, с репродуктивната медицина и между трима души примерно. Нещо, на което не се свети, за което не се бие тъпан, докато на бял свят не дойде здраво и читаво бебе. Нещо, за което не се крещи, а се оставя тези, дето не са от най-близкия кръг, сами да се досещат. И с такт и уважение да изпращат към малкото човече благопожелания и обич. А не да бъдат принудени да извръщат глави с неудобство от ужасяващия избор на майка му да го презентира с разголен и подчертан корем, а покрай него и задник, и всичко останало.

Предусещам как ще ме наскочат модерните мами, на които никой не може да дава акъл, тъй като те много четат, много знаят и могат. Само изглежда дето не могат да се въздържат, дори и временно, от това да демонстрират сексапила си пред широка аудитория, дори и той да е помрачен от някое кило отгоре или от някоя набъбнала вена, недай Боже, от целулит, а и от очаквано отроче. Така де, всичко трябва да е на сергията. На показ и на промоция.     

ВИЖ КОМЕНТАРИ
40
глупости
25 September 2018, 10:39

НЕ, това не е журналистика, а махленско клюкарене на коя колко й е голяма задицата, предницата и как се е облякла. Журналистиката предполага някаква доза професионализъм, в статията и в доста от коментарите под нея, такъв няма. Просто едно злорадо чоплене на коя какво й се е видяло. Същите принципи могат да се приложат и на дамите с наднормено тегло, жените над 45г, жените с целулит, бръчки и т.н., които искат да изглеждат добре, но не винаги им се получава. И дайте сега да плювнем с кафето, пък някои и с пакетче семки, и да ги "нахраним" публично и да си викаме една на друга "Браво, а така й го каза". Еми, от това по-ниско ниво едва ли има... Жалко, че е публикувано в издание с някакви претенции.

39
Люли
07 September 2018, 14:17

Дори не си спомням от колко време не съм срещала толкова смела статия. Браво на Ваня Шекерова! Писнало ми е от удобни и гъвкави мнения, които се стремят хем да покажат някакъв проблем, хем да не бъде остро и правдиво, че да не би да написаното да засегне някого. По този начин напарфюмирани и ондулирани текстове циркулиращи из мрежата, така и остават напълно незабелязани и неразбрани за какво изобщо става дума. Да не споменавам, че ако някой текст има облик и мнение, веднага ще рукнат ругатни и хейтъри. Ако се зачетем в мненията след статията може смело да се обобщи, че в последно време не се приема за правилно някой да изговаря на глас откровеното си мнение. Предпочита се безполовата и беззъба журналистика, удобна и незабелязана. Аз обаче, мога да кажа, че от доста време съм споделяла с хората около мен, абсолютно същото мнение, което е така точно написано в статията. Не е нужно бременните да се крият, не е нужно да ходят с дрехи до петите или да не излизат, страхотно е да видиш усмихнати бременни на плажа, да летят на самолет, да карат кола, да ходят на йога, да ходят на работа, тава е истинската еманципация! Но, какво хубаво има в пъшкаща бъдеща майка в пола до гащите, потник нагънат на геврек до бюста, потънала в пот, подръпваща непрестанно повдигащата се ластичната поличка?! Секси ли се чувства или просто й е удобно?! А може би се разтапя от удоволствие от недвусмислено погнусените погледи на мъжете или на нецензурните им коментари, които аз нееднократно съм чувала, виждайки дама в напреднала бременност с почти напълно открит корем, с болезнено изхвръкнал пъп и лилави стрии полюшваща се със гордо повдигната до скромните си прашки пола... Е-е-е-е, дали пишещата е виновна, дали просто всеки има право на всичко или просто трябва да сложим някъде чертата? А може би щом всеки има правото на всичко и такива като Ваня Шекерова и мен също трябва да имат правото да изразят мнението си, че вече е прекалено и, че трябва да се спрем. Истината е, че ако се разголват дамите още и още, независимо дали са бременни или не, те не се превръщат в по-привлекателни за противоположния пол. Така, че заключавам, че това е страхотна статия и дано журналистката да има дързостта да продължи по същия начин!

38
mda
06 September 2018, 15:17

Мисля, че в статията се объркват няколко теми наведнъж. Да, модата за бременни се е променила доста отпреди 20г. и е с основен акцент подчертаване на коремчето. В това само по себе си няма нищо лошо. Нито пък срамно! На кой как му стои и т.н. е съвсем друга история и тя важи за всяка модна тенденция. Но изборът на една бременна да не крие щастието си от света не е проява на лош вкус. То в един момент не може и да се скрие. Зачатието остава тайнство, но един 8-9месечен корем.... не чак толкова... Защо една бременна жена да трябва да се облича с нощници и раздърпани дрехи? Да си крие корема? От кой? От вечно критичното обществено око, което ще я укори, че ауууу какъв срам, тя е забременяла? Или защото може да загуби бебето и пак аууу, какъв срам тая е направила спонтанен аборт, хак да й е (да не говорим, че точно пък когато започне да расте корема, тогава и риска от аборт пада значително)! Бременността не е срамно нещо, дами, и ние не трябва никога да позволяваме някой да ни тика в подобни унизителни кутийки в един толкова важен период в нашия живот на жени. Бременността не и гнусно нещо, че да се крие. Тялото на една жена се променя да, но това ли е описанието на бременността днес - килограми, вени, телеса и т.н? Стигнахме дотам, че да искаме една жена да изтрие и крие всичко женско, което не може да служи за стимулиране на сексуалния нагон на противоложния пол -голите гърди са добре приети в градския медиен пейзаж, но не и ако са използвани по предназначение да нахранят едно бебе. Явно е същото и с бременността - ако една жена не е ъвейлабъл за евентуално продължение на тода, то тя трябва да крие тялото си, което е станало гнусно, непривлекателно и срамно.

37
Олга Божинова
03 September 2018, 16:19

Чудесна статия, предполагам, че куп пошли женици ще изпищят!

Още коментари
ТВОЯТ КОМЕНТАР