Пудинг с грис и къпини

Мануела Панайотова 01 September 2019

Снимка: Мануела Панайотова

Септември - лятото започва да изтънява като стар кенар, през който прозират златни нишки... Но още е тук. Още е!

Днес ви предлагам една рецепта заредена с аромата му - пудинг ,,оцветен,, с къпини, може би последните за сезона, които правят вкуса му изящен и различен. Ако не разполагате с плодов концентрат от къпини, може да го замените с друг или да ползвате ликьори, като Grand Marnier, вишновка или Amaretto.

Използвах: 500 мл мляко, 65 г захар, 50 г масло, 100 г пшеничен грис, 3 яйца, плодов концентрат от къпини, щипка сол.

Как го направих: Загрях мляко със захар, масло и щипка сол. Когато завря, намалих топлината до минимум и добавих грис. Готвих на много слаб огън за 20 минути. Изключих топлината и оставих да изстине. Отделих жълтъци от белтъци, разбих жълтъците, добавих къпинов концентрат и ги смесих с топлия грис, като разбърках до хомогенна маса.

Разбих белтъците до твърд сняг и ги добавих с обгръщащи движения. Намаслих форми за печене и ги поръсих с грис. Разпределих сместа и поставих формите в тава с вода, за да се пекат на водна баня. Изпекох на 200 С за около 20 минути. Пудингът се издига много, мек и нежен е на пипане и му трябват най - малко 30 минути преди сервиране.

Сервирах го с къпинов сос, запечени бадеми и мента, но и тук може да се импровизира - поднесете го със сладолед, сладкарски крем, сладко от горски плодове или каквото си поискате. Възможностите са много, а насладата... огромна.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР