Колко струва борбата с пороците

Лечението на звездите в рехабилитационни клиники прилича на скъпа ваканция в луксозен курорт.

Деяна Ангелова 18 February 2009

Лечението на звездите в рехабилитационни клиники прилича на скъпа ваканция в луксозен курорт.

Спално бельо с 500 нишки на квадратен сантиметър, масажисти, фитнес инструктор, козметик, спа процедури, тенис игрище, конюшня с породисти животни, изглед към морето – всичко това изглежда като рекламна брошура на изискан курорт. Наистина е изискано, определено е скъпо, а сигурно може да мине и за курорт, ако не беше едно важно пояснение – не е за всеки. Това са само част от екстрите, които предлагат едни от най-луксозните рехабилитационни клиники, за да подмамят звездите.

Ако в миналото известните личности отчаяно криеха посещението си в подобни центрове, то напоследък тези здравословни забежки се превърнаха в прекрасен PR за тях. Холивуд отдавна се отказа от мотото „секс, наркотици и рокендрол“. Сега на мода е „здрав дух в здраво тяло“.

През луксозните чистилища са минали стотици имена. В редичката на пречистените са Линдзи Лоън, Бен Афлек, Робърт Дауни Джуниър, Чарли Шийн, Матю Пери, Кейт Мос, Роби Уилямс, Ева Мендес, Наоми Кембъл, Бритни Спиърс, Колин Фарел, Кирстен Дънст, Робин Уилямс, Къртни Лав и кой ли още не. Вече е едва ли не въпрос на престиж в биографията да фигурира посещение в рехабилитационен център. Според някои, така звездите публично се разкайват, че са сторили нещо нередно. Според други пък, целят да провокират медиен интерес към себе си.

Единствено Ейми Уайнхаус още се дърпа и даже възпя нежеланието си да влиза в клиника с хита Rehab. “They try to make me go to rehab and I say – no, no, no...” бунтарски запя тя. Да се чуди човек защо се инати толкова...

 цени като за звезди

Най-известните рехабилитационни клиники не могат да си позволят случайни посетители. Затова и първата цедка, естествено, са парите. В зависимост от програмите за лечение, екстрите в дадения център и времето на престоя, пациентите изпразват банковите си сметки с десетки хиляди долари. Обикновено цената за едномесечен курс варира от 20 000 до 100 000 долара. Но дори за някои това да не е непосилна сума, пак няма гаранция, че ще бъдат приети в оздравителното заведение. В един от най-популярните центрове Promises например вратите се затварят след 24-я пациент. А те пък се отблагодаряват с 1 600 долара на ден. Сред VIP клиентите са Бритни Спиърс, Робърт Дауни Джуниър, Бен Афлек, Чарли Шийн, Матю Пери.
Това обаче далеч не е най-луксозният rehab център за отбрани клиенти. През 2002 г. в Калифорния отвори врати първата т. нар. бутикова клиника - Beau Monde. За да те лекуват там в продължение на месец, трябва да платиш минимум 80 000 долара. Още по-интересна е бройката пациенти – максимум 5 души. Допреди две години тази цифра бе още по-ексклузивна: едва по трима. Знаменитостите, имали честта да бъдат сред избраните, са Къртни Лав, Никол Ричи и Слаш. Явно дори за да се лекуваш от пороците си, трябва да пуснеш връзки.

Екстри

„Каква полза богати хора да спят в една стая с друг човек, да стават в шест сутринта, да си оправят леглата и приготвят закуска? Това не е техният живот“, казва шефката на VIP клиниката Beau Monde Хайди Кунцли. „Тези хора са свикнали на масаж поне веднъж седмично, специален режим на хранене и много лукс. Именно подобни неща биха ги накарали да дойдат в центъра и да започнат лечение“ - продължава тя. Затова и докато лекуват избраните си гости, те ги глезят с подмладяващи процедури, водят ги на екскурзии, осигуряват им персонален асистент. Дори им позволяват да вземат със себе си домашните си любимци. Бизнесмените пък получават офис, за да не прекъсват работата си.
Подобно е положението и в друго бутиково чистилище Laurel Canyon Recovery Center. Луксът е в изобилие, а максималният брой пациенти е 6.
Passages Rehab Facility, където са отсядали Дейвид Хаселхоф и Стивън Болдуин, създава луксозен уют чрез мраморни подове, стаи за масаж и копие на Статуята на свободата на поляната с изглед към океана. 30-дневният престой там излиза 40 000 долара. Достойна конкуренция е и Cirque Lodge, разположена в полите на известния ски курорт Сънданс. Там Линдзи Лоън, Кирстен Дънст и Ева Мендес са се глезили със сауни, фитнес зала, киносалон, частен хеликоптер.

VIP охрана

При всички луксозни rehab клиники има една важна екстра, без която нито една звезда няма да стъпи  – охрана срещу хорското любопитство. „Наш основен приоритет е опазване на личното пространство на пациентите. Затова имаме една от най-модерните и качествени охранителни системи“ - заяви специално за EVA Нанси Коплоу, връзки с обществеността в топ чистилището The Meadows. Там са отсядали Кейт Мос, Майк Тайсън и Роби Уилямс срещу скромната за тях сума от около 30 000 долара. Тя обаче категорично отказа да отговаря на каквито и да е въпроси, свързани с VIP гостите и манията на звездите по рехабилитационните центрове напоследък. Успяхме единствено да разберем, че се грижат много добре за пациентите си, а луксозната обстановка и живописни гледки били начин да се улесни процесът на лечение.

 

Ние не сме ГУЛАГ

Директорът на клиниката Cirque Lodgе
Гари Фишър в ексклузивно интервю за EVA

 Гари Фишър е директор и съосновател на една от най-луксозните и популярни клиники в света Cirque Lodgе. Преди да оглави рехабилитационния център обаче той самият се е борил със зависимостта си към определени нездравословни навици. „Трябваше да мина през няколко програми, докато най-сетне открия тази, която да ми помогне. Именно персоналният опит ме провокира да работя в тази област“ - заяви той в ексклузивно интервю за списание EVA. Освен че е начело на рехабилитационния център в курорта Сънданс, той е автор и на редица книги, свързани с лечението на пристрастени към наркотиците и алкохола. Едномесечният престой в Cirque Lodgе средно излиза към 30 000 долара.

Г-н Фишър, клиниката ви Cirque Lodge е много луксозно и красиво място – сякаш отиваш на почивка в скъп курорт. Съзнателно ли е търсен този ефект?

Винаги съветвам хората да не бъркат красивото с лесното. Cirque Lodge наистина е луксозно място, обградено от невероятна природа. Идеята е клиниката да изглежда атрактивна, защото процесът на възстановяване го изисква. Много пациенти отказват да се подложат на лечение, докато не видят обстановката в Cirque Lodge. Тогава заявяват: „Добре, ще пробвам.“ Някои може да смятат, че предлагаме свръх лукс за рехабилитационен център, но все пак хората идват тук, за да се лекуват. Винаги казвам, че ако искат да отидат на курорт, бих им препоръчал Four Seasons.

 Как си обяснявате факта, че все повече знаменитости напоследък посещават рехабилитационни центрове и не се срамуват да го споделят пред медиите?

Никой не би трябвало да се срамува или притеснява от това, че търси помощ. Всъщност, истинското престъпление е да не правиш нищо по отношение на пристрастеността си. Богатите и известни хора от години посещават рехабилитационни клиники, но едва сега обществото се промени достатъчно, за да може да се говори открито и без притеснение за това.

А отнасяте ли се по-различно със звездите, които са ви пациенти? Някои вестници например писаха, че Линдзи Лоън е чистела тоалетните в Cirque Lodge?

Никой от пациентите не чисти тоалетните в Cirque Lodge. Без значение дали е звезда или не. Всъщност смятам, че притежаваме най-квалифицирания обслужващ персонал в Америка. Лечението не бива да е наказание. Никога не сме карали пациентите да вършат унизителни неща. С всеки, независимо от това дали е известен, се отнасяме по един и същи начин – с уважение като към човек, който се опитва да се справи със сериозен проблем.

Как опазвате гостите от папараци и други журналистически набези?

Нашата клиника е много изолирана и уединена, за което помага местонахождение й. Наоколо има само масивни планини и е доста трудно да се проникне в центъра, за разлика от клиниките на колегите ни в Калифорния. Освен това имаме отлични охранители, които мигновено се намесват при нужда.

Позволявате ли на пациентите да напускат клиниката, докато са там за лечение? Никол Ричи например излезе за кратък шопинг 72 часа, след като бе приета в Beau Monde.

Ние не сме ГУЛАГ. Рождените дни например обикновено се празнуват в клиниката, но се е случвало да се излиза за някоя и друга вечеря. Не държим пациентите като в затвор.

Идвали ли са при вас хора от България за лечение?

Имали сме няколко души от Източна Европа.

А всеки ли може да се лекува в Cirque Lodge, стига да може да си плати, естествено?

Всеки, който е физически стабилен и няма прояви на насилие в миналото си. Последното е абсолютно задължително условие. Не приемаме хора, склонни към насилие.

 

 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР