Шоколадова торта с меренг

Сбъднато желание за любителите на десерти, извадено от безценните архиви на EVA

Мануела Панайотова 04 November 2021

Снимка: Мануела Панайотова

Има една дума за тази торта – фантастична! Вкусът й е сбъднато желание за любителите на десерти - шоколадово разточителство, с фин бадемов намек, гарнирано с нежен и топящ се в устата яйчен сняг, деликатно блендиран с какао и още шоколад. Но нека ви разкажа...

За тортата използвах 225 г черен шоколад, 180 г масло (нарязано), 2 яйца, 4 жълтъка (запазих белтъците за меренга), 80 г кафява захар, 1 с. лъжица ром, 55 г брашно, 55 г бадемово брашно, 1/2 ч. лъжичка бакпулвер.

За меренг: 4 белтъка, 180 г пудра захар, 1 ч. лъжичка оцет, 2 ч. лъжички царевично нишесте, 1 с. лъжица какао, 4 с. лъжици тъмен шоколад (разтопен).

Как я направих: На водна баня стопих шоколад и масло. Смесих целите яйца, яйчените жълтъци, захарта и разбих с миксер, докато сместа стана бледа и обемна. Добавих на порции шоколада с масло, брашната, бакпулвера и ром. Размесих, докато съставките се комбинират добре. Изсипах в намаслена откопчаваща се (22 см) форма и пекох на 160 С за около 30 минути. На този етап тортата трябва да е почти сурова.

Извадих от фурната и започнах да приготвям меренга. Разбих белтъците до меки върхове. Добавих захар, лъжица по лъжица, и продължих да разбивам. Сложих оцет и разбих, докато сместа стана лъскава. Добавих царевично нишесте и какао, разбърках докато се смесят. Накрая добавих разтопения шоколад и, за мраморен ефект, разбърках с вилица.

Увеличих фурната на 180 С, насипах меренга върху шоколадовата основа и пекох още 15-20 минути или докато образува суха кора. Сервирах с пресни кумкуати, които придават цветни нотки и блясък на вкуса.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР