Шоколадов мус с цедено мляко

Бърза, нестандартна и силно изкушаваща версия на френски шоколадов мус, но без яйца и сметана

Мануела Панайотова 04 март 2018

Снимка: Мануела Панайотова

Днес ви предлагам една рецепта за десерт, който носи финеса, уюта и безгрижието на падащ сняг. Това е бърза, нестандартна и силно изкушаваща версия на френски шоколадов мус, но без яйца и сметана. Замених ги с прясно и цедено кисело мляко, които правят структурата му плътна и кремообразна, вкусът - отличен, а ароматът - истинска изненада, в която нежни, плодови нотки акомпанират на шоколада и го правят изящен и неустоим.

Използвах 170 г тъмен шоколад, 120 мл пълномаслено прясно мляко, 250 мл цедено кисело мляко, 2 с. лъжици портокалов ликьор, сладко от портокали*.

Как го направих: Кипнах прясно мляко и залях шоколада. Оставих го да започне да се топи и разбърках, докато получа гладък ганаш. Разбърках добре киселото мляко и го прибавих към шоколадовата смес. Размесих и добавих ликьор. Насипах в чаши и оставих да се охлади за няколко часа. Поднесох със сладко от портокали.

*Шоколадът се съчетава добре с кафе, сладко от ягоди или горски плодове.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР