Великденски хляб

Рецепта за ароматен, маслен, с богата плънка от маково семе и какао хляб, от архива на EVA

Мануела Панайотова 10 April 2023

Снимка: Мануела Панайотова

Април е чуден месец - небето става високо, светло и много синьо с плуващи по него кръгли, сякаш въртящи се, бели облаци. Нощите се стоплят и във влажния мрак, под акомпанимента на птичи песни, кипи творческата дейност на възкръсналата природа...

Това е рецепта за лесен, бърз за приготвяне и изключително вкусен унгарски хляб - kokosh. Той напомня на еврейска Бабка, но не е толкова популярен. Освен това не се изчаква да втаса и, за разлика от повечето печива с мая, остава плосък. Но пък е ароматен, маслен, с богата плънка от маково семе и какао - уханна подслада за всяко време.

За плънката използвах 140 г маково семе, 100 г какао, 200 г захар, 1/2 чаша мляко, 1/2 ч. лъжичка кафе на прах, сол, 1 1/2 ч. лъжичка екстракт от ванилия, 2 с. лъжици сок от портокал.

За тестото: пакетче мая, 70 г захар, 50 мл топла вода, 450 г брашно и допълнително за месене, 1 ч. лъжичка сол, 3 яйца, 120 г масло, 80 мл портокалов сок. Това са продукти за два хляба.

Как го направих: Смлях маковото семе на фин прах. Прехвърлих го в тенджерка и смесих с какао, захар, мляко, кафе и щипка сол. Оставих да заври на слаба топлина, бърках непрекъснато, докато се сгъсти - след около 10 минути. Добавих ванилия и след 3-4 минути свалих от огъня. Смесих с портокалов сок и оставих да се охлажда (сместа продължава да се сгъстява докато изстива и става като паста). Оставя се да изстине най-малко за един час, а може да се приготви няколко дена по-рано, като се съхранява в хладилник.

Разбърках мая с топла вода и 1 ч. лъжичка захар, оставих за около 10 минути, докато шупне. В купа смесих брашно, останалата захар, сол, портокалов сок, масло, 2 яйца и един жълтък (отделих белтък за запечатване) и кипналата мая. Месих, докато брашното стане тесто и маслото се усвои. Разделих го на две равни части. На набрашнена повърхност разточих всяка част на голям правоъгълник и разпределих маковата паста равномерно, оставяйки по краищата около 2 см. граница и намазах с белтък. Навих на руло, притиснах краищата и поставих, с ръба надолу, върху тава покрита с хартия за печене. Повторих с останалото тесто, намазах двата хляба с белтък и изпекох на 180 С за около 30-35 минути.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР