Еротика и протест срещу сексизма на „Нощта е кино“

Пред EVA Майя Виткова разказва какво предстои да гледаме между 23 и 24 септември в Стария град

Лилия Илиева 21 September 2016

Майя Виткова

Снимка: Диляна Флорентин

На 23 и 24 септември предстои 12-ото издание на фестивала „Нощ на музеите и галериите в Пловдив“. В рамките на два дни и две нощи градът отново ще се превърне в голяма сцена на открито. Музеите и галериите ще бъдат отворени до след полунощ с безплатен достъп. Заедно с изложбите в тях и на открито, по улиците ще се случват пърформанси, представяне на книги, музикални и театрални изпълнения, творчески работилници за деца и различни срещи на артистите и изкуствата с публиката.

Основен акцент в НОЩ/Пловдив ще бъде киното. Автор и селекционер на програмата „Нощта е кино“, която се провежда за първи път в рамките на събитието, е режисьорът Майя Виткова. Нейният пълнометражен игрален филм „Виктория“ е в селекцията на над 70 международни фестивала, а премиерата му беше в рамките на най-значимия фестивал за независимо кино в света – „Сънданс“ на Робърт Редфорд – и впоследствие бе продаден за разпространение в САЩ. Майя е и изпълнителен продуцент на „Източни пиеси“ на Камен Калев. Пред EVA тя разказва какво предстои да гледаме в „Нощта е кино“ в Пловдив.

„Първоначалната ми идея беше „Нощта е кино“ да се случи на импровизирана киноулица, но впоследствие се спрях на друга, по-атрактивна локация – Конюшните на царя в Стария град.

Не заложих на известни имена, режисьори или актьори в програмата, защото искам акцентът да е върху съдържанието. „Нощта е кино“ се състои от три сегмента. Основният, подкрепен от Американското посолство в София, включва късометражни филми на Американския филмов институт. Част от тях са на отдавна завършили студенти, които впоследствие са носители на едни от най-значимите награди за филмово изкуство в света, друга част са дипломни работи на чуждестранни студенти, които правят първите си стъпки в индустрията (някои от тях, сигурна съм – бъдещи големи имена в световното кино), а трета – селекция от късометражни филми на жени режисьори от уъркшоп, специално създаден от Американския филмов институт. Важно е да се обърне внимание на това, че приблизително на всеки десет филма в боксофиса само един е режисиран от жена… Бих искала (отново) да привлечем вниманието към сексизма в киноиндустрията. Това би могло да инициира дискусия за мястото на жените в седмото изкуство. Но за да не стресираме зрителите прекалено, публиката на тези филми ще може да им се наслади на бира и барбекю.

Вторият сегмент на програмата ще бъде експериментално кино с импровизация на класическа музика. Това е спомен от времето на нямото кино, когато музика на живо е акомпанирала филмите. И киното, и музиката са вече много различни, но мисля, че ще изглежда и ще звучи едновременно атрактивно и интимно.

Третият сегмент от „Нощта е кино“ ще обхваща филми с еротично съдържание, повечето на жени режисьори от скандинавските държави. Това са страни с разкрепостени разбирания не само за секса, но и за мястото на мъжете и жените в съвременното общество. Меню за публиката на тези филми ще бъдат тематични миниатюрни пасти на влизане и по чаша студена вода на излизане. До прожекциите на тази програма ще бъдат допускани само лица над 18-годишна възраст.

Избрахме сегментите на „Нощта е кино“ да са придружени от определено меню, защото храната и напитките карат хората да възприемат по-лесно, да общуват по-открито. Със сигурност не говоря нито за пиянски сборища, нито пък за снобски избухвания... Най-просто казано, става въпрос за биохимия – когато не си гладен и жаден, си по-щастлив или по-малко нещастен. Когато са задоволени първичните ти нужди, си по-отворен към всичко, в този случай към страхотни филми от цял свят.

През последните години аудиторията на „Нощ на музеите и галериите в Пловдив“ е около 40 000 души за двата дни на събитието. Тази година се надявам да са повече…“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР