Новото ято от номинирани за "Полет в изкуството"

Лилия Или_Ева 16 March 2024

Новите таланти в изкуството - перли в короната на фондация "Стоян Камбарев", ще бъдат обявени на петнайсетата официална церемония за връчване на наградите "Полет в изкуството" на 23 април. Сп. EVA подкрепя каузата на Фондацията за изгряващи таланти на Деси Тенекеджиева от самото й създаване. Много от тях се превърнаха в звезди. 

Представяме ви номинираните тази година:

Победителка в категория "Литература" е 23-годишната Изабел Овчарова-Изи. Отличена с детската литературна "Вазова награда" за дебютната си книга "Щастливей", тя има шест публикувани книги, всяка начело на класациите за тийнейджърска литература у нас. През 2021 г. побеждава в категорията "инфлуенсъри" в предаването "Любимците на България", създава и авторски подкаст. Има два канала в YouTube и близо половин милион последователи в социалните си профили. Инициира благотворителна кампания izi2give. Създава проекта “Открий приятели с картите на Изи”. 

В категория "Музика" победител е 25-годишният Лъчезар Кацарски от Благоевград. Незрящ. Свири на пиано и хармоника и има прекрасен глас, вокална техника и изключителен музикален талант. Завършил е Националната музикална академия, следва по „Еразъм“ във Музикалния институт във Виена. Печелил е Grand prix в конкурса „Път към славата“, Награда за дебют на БНР, специалната награда „Петър Гюзелев“ в конкурса Sofia song и др. Композира авторска музика. През 2023 г. получава награда за музика на „Друмеви театрални празници“. Част е от групата на Михаил Йосифов “Новините в джаза”, с която вече са издали музикален албум. Изявява се и на театралната сцена като актьор, музикант и автор.

В категория "Кино" е отличена 19-годишната Маргарита Стойкова от Пловдив. Маргарите има беларуски произход. Владее руски, български, английски и испански. На 10 години дебютира в късометражния филм “Солвейг”, играе в поредицата “От другата страна”, в тв сериала “Татковци” на бТВ и в главната роля във филма на Яна Титова “Диада”, за която е наградена на филмовия фестивал в Берлин. Има много европейски, международни и национални титли по модерни и танцови изкуства, джаз и мюзикъл.

В категория "Визуално изкуство" е откроен бургазлията Невелин Иванов – Нево (22 г.). Студент по моден дизайн в Националната художествена академия, визуален артист. Експериментира в графиката, живописта и концептуалната мода. Участва в групови изложби и модни пърформанси. В началото на тази година представи втората си изложба в галерия Little Bird Place, която отново акцентира на темата за психичното здраве, заложена и в първия му проект "Ако имах прасе, щях да го кръстя Нево". 

В категорията "Сценични изкуства" повежда Старбой Айвън (21 г.). Той е от София. На осем години започва да учи в Цирково училище. Участва в редица елитни магични форуми в света, сред които Masters of Magic, Hans Klok Trophy, Dutch Festival of Magic. Печели две специални награди на Австралийския цирков фестивал. Той е единственият българин, участвал в проекта Magic Circus Show в Женева. Отличен е с мемориалната купа „Мистер Сенко” за илюзионист на годината. Финалист е в "България търси талант". През 2023 г. в партньорство с Националния музикален театър създава обявеният за най-добър магичен спектакъл за 2023 г. "Impossible - повярвай в невъзможното".  

Един от петимата номинирани ще получи бронзовата статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия. Победителят се определя от жури, съставено от създателите на фондацията, начело с председателя на УС актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР