355 награди за кино

14 April 2024

Петнайсетата официална церемония на наградите "Полет в изкуството" наближава. На 23 април в JOY Station ще бъдат обявени победителите. За шеста поредна година международното жури с председател Освалдо де Сантис, главен консултант на Paramount Pictures и бивш президент на Twentieth Century Fox в Италия излъчи победителите в състезанието "355". В него трима млади кинорежисьори заснемат 5-минутен игрален филм за 5 дни, като имат пълна творческа свобода за тема, стил и жанр и трябва да изпълнят само едно условие – филмите им да са с неочакван край.

Тримата финалисти са:

Джулия Пъстракова с филма „Пейо, който нямаше какво повече да каже“

 

Джулия е завършила икономика и мениджмънт и следва филмова и телевизионна режисура в НАТФИЗ. Получава възможност от продуцента на “Непознатите” - Георги Тошев да развие първия си документален филм “Керана и космонавтите” и филмът е излъчен по БТВ. Има четири номинации на Националния фестивал на българското кино "Васил Гендов" за документалния си филм “ЛИМБО” и две награди на “Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми” - за най-добър документален къс филм и специалната награда на журито. През ноември 2023 г. получава награда за най-добър документален филм и на фестивала “EARLY BIRD 2023”.

Немо Сталтус с проект за филма „ВЪЛКЪТ“

Немо има над 100 продукции като актьор в реклами и филми, повече от 20 - като композитор, звуков дизайнер или звук на терен, 10 продукции - като оператор на реклами, късометражни филми и един телевизионен сериал. Дебютира като режисьор с късометражния филм Conundrum (2019), селектиран в над 15 кинофестивала, сред които в конкурса за изгряващи режисьори Sundance Ignite. През 2021 г. режисира пилотния телевизионен сериал за Норвегия Uppercut и документалния „Костенец Баща и син“.  Следват поредица от къси филми с дълги заглавия като „Обичам те, но не съм се научил как да го покажа“, реализиран през миналата година и „Аз ям теб и ти - мен после ще“, който в момента е в постпродукция и включва 2D анимация.

Теодора Чингарова с проект за филма „Само още 5 минутки“

Теа е режисьор и продуцент на късометражни филми. Завършила е актьорско майсторство в Колежа по изкуства в Бормут, работила е като асистент пост-продуцент в Лондон и като асистент продуцент в Wild Baba Productions в Мумбай, Индия. В Wild Baba Productions работи и като креативен продуцент. От 2019 г. е режисьор на свободна практика. Първият й самостоятелен проект е кратък филм за фондация World For All - ‘Coexist.’ Оттогава режисира и продуцира палитра от рекламни кампании, музикални видеа, корпоративни филми и др.

Креативен продуцент на филмите тази година е холивудската звезда Гари Стреч, който е и член на журито, а изпълнителен продуцент е Елени Декидис. Носителят на наградата за кино "355" ще бъде определен след гласуване от публиката в JOY Station по време на церемонията за наградите "Полет в изкуството". Гостите ще гледат предпремиерно трите филма и ще гласуват на живо. 

Фондация "Стоян Камбарев" вече продуцира новите филми на предишните носители на наградата за кино "355": „НАСРЕД Бетона“ на Йордан Михайловски, „Мечтата на Наташа“ на Ваня Бойчева, „Калоян, който се самоуби“ на Виктор Иванов и „Лазар“ на Орлин Менканджиев. Подкрепени са и лентите на талантливи финалисти: „Жмичка“ на Роси Траян, „Сашето и неговата камера“ на Евгения Танева, „Баба“ и „Елхи на Таланта“ на Стефани Райчева. В момента продължава покрепата за работата по филмите на миналогодишната победителка Мартина Троанска и на финалиста Антоний Христов, който получи специалната награда на Goldfinch.  

Наградата за кино "355" е вдъхновила появата на 30 нови български филма само за последните 5 години, които са продуцирани от Деси Тенекеджиева и поемат към световните кинофестивали.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР