Шоколадов мус

Най-добрата и блестяща в своята простота рецепта за шоколадов мус. Истинска експлозия от шоколад и мехурчета, която оставя траен спомен...

Мануела Панайотова 05 April 2020

Снимка: Мануела Панайотова

Ако шоколадът е удоволствие, което може да понижи стреса и да повиши настроението в трудни моменти, то мусът е изтънчена наслада с пристрастяваща атмосфера.

Днес ви представям може би най-добрата и блестяща в своята простота рецепта за шоколадов мус на британската кулинарна писателка Елизабет Дейвид - една истинска експлозия от шоколад и мехурчета, която оставя траен спомен...

Използвах 3 яйца, разделени жълтъци от белтъци, 90 г черен шоколад, 3 с. лъжици вода (ако искате флорални нотки, може да ползвате портокалов сок, розова вода, вода от портокалови цветчета) и какао за поръсване.

Как го направих: На водна баня разтопих шоколад с вода. Разбих леко жълтъците и бързо ги размесих с шоколада до гладкост. Разбих белтъците до твърдост. Добавих ги на порции, като разбърквах с движения от долу нагоре, за да запазя въздуха, докато получих еднородна смес. Насипах в чаши и оставих в хладилника за няколко часа. Поднесох поръсен с какао.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР