12 души на екзотичен остров, награда от 1 млн. и едно убийство

Новият български аудиосериал „Риалити“ с гласа на актьора Владимир Михайлов ни води през заплетения сюжет на Мария Пеева – Мама Нинджа

09 February 2024

12 души заминават на екзотичен остров, за да участват в риалити, което обещава голяма награда от 1 млн. долара. Всички искат да спечелят трофея по различни причини - някои заради парите, други заради славата или личната си кауза. Но замисленото като забавно и приятно шоу започва трагично с нелеп инцидент и смъртта на един от участниците.

Това е началото на най-новия български аудиосериал „Риалити“, който вече е достъпен само в платформата Storytel. Негов автор е популярният блогър, писател и преводач Мария Пеева, позната виртуално като Мама Нинджа. Заплетеният сюжет оживява с гласа на актьора Владимир Михайлов, който сам има опит и с участие в риалити формати.

„Това е история с реверанс към „Десет малки негърчета“, но и към Богомил Райнов, когото обожавах да чета като дете. Тя обаче е поставена в модерния контекст на риалити форматите, които превзеха публиката в целия свят”, разказва авторката Мария Пеева – Мама Нинджа. „Като преводач на филми и телевизионни сериали съм работила със стотици сценарии и използвах натрупания опит и за изграждането на сюжета на „Риалити“. При аудиосериала обаче има и допълнителни предизвикателства – слушателите не могат да видят героите, но ако им разкажеш за тях достатъчно добре, те могат да си ги представят ясно и дори да ги доизградят със своето въображение. Признавам, че в процеса съм използвала и различни прототипи – някои от тях са популярни личности, други са хора, които познавам отблизо“, допълва тя.

След шоковото начало към героите в „Риалити“ се присъединява и чаровен млад детектив, който е избран, за да замести загиналия фаворит и да допринесе за рейтинга. На този етап нито организаторите, нито участниците обаче подозират, че след първия инцидент ще последват още и още. Но дали са инциденти, или на острова има убиец- канибал? Или може би обяснението е съвсем различно? И дали този толкова харизматичен детектив става за нещо различно от това да показва мускули пред камерите? Отговорите слушателите ще получат чак накрая, защото така е във всяко риалити шоу - уж знаеш какво ще стане и краят е предизвестен, но режисьорите винаги успяват да те изненадат.

„Самата аз гледам риалити формати и често се е случвало да виждам как в рамките на играта се изместват моралните и поведенчески граници. Затова винаги съм се чудила какво ще се случи, ако някой премине отвъд последната. И дали публиката е изначално привлечена от тъмната страна на човешката природа и доколко това търсене се насърчава в медиите и социалните мрежи“, коментира още Мария Пеева.

„За мен беше удоволствие да пресъздам тази история, която през цялото време бързаше пред мен, а аз трябваше да съм нащрек. Беше интересно и вълнуващо и ме държа до самия финал”, споделя актьорът Владимир Михайлов.

„Риалити“ е поредният Storytel Originals аудиосериал на български автор, който е създаден като оригинално съдържание за платформата. През последните години това се доказа като успешен модел, който се харесва и търси от българската публика. Убедителен пример за това е аудиосериалът „Мамник“ на Васил Попов, който спечели първия у нас конкурс за аудиосериали, организиран от Storytel. Той е едно от най-търсените и слушани заглавия, а в последствие мистичната мрачна история бе издадена и като класически роман и се превърна в една от най-продаваните книги за миналата година.

„Аудиосериалът „Мамник“ е живото доказателство за това, че аудио форматите могат да сложат началото и да отворят пътя за талантливи нови български автори към широката публика и да им помогне да достигнат до нея и през слушане, и през четене. Други български аудио поредици пък бяха преведени на различни езици и са част от съдържанието на Storytel в други държави. Вярваме, че „Риалити“ и Мария Пеева имат същия потенциал“, коментира Ана Клисарска, издател на Storytel.

Любопитните могат да чуят свободно откъси от новия аудиосериал. Ако преживяването им хареса, могат да се възползват и от възможността за 3-месечен абонамент с достъп до 500 000 аудио и е-книги и 5000 заглавия на български за 6,50 лв. на месец.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР