Среща с Африка

Новият календар на Lavazza поставя във фокус африканския континент през погледа на трима млади фотографи, които ни го представят изпълнен с енергия, творчество и стремеж към по-добро бъдеще.

Калина Константинова 31 January 2024

Новият календар на Lavazza поставя във фокус африканския континент през погледа на трима млади фотографи, които ни го представят изпълнен с енергия, творчество и стремеж към по-добро бъдеще.

Календарът на Lavazza е очаквана артистична среща, която вече тридесет години, на фона на кафето като лайтмотив, ни представя вълнуващи творци, разказва истории за общности и личности, говори за ценности като толерантност, равенство, уважение… Така той се превръща в нещо много повече от обикновен календар, който изпълва ролята си за една година. Става вълнуващ проект, разказващ истории без давност. Истории, които искаме да продължаваме да чуваме около нас, въпреки трудната ситуация, в която е поставен светът.  

Обикновено един фотограф се ангажира с целия проект, а списъкът с имената на тези, чийто творчески гений го е подписвал, е повече от впечатляващ – Стив Маккъри, Хелмут Нютън, Дейвид Лашапел, Ани Лейбовиц, Юрвин Олаф… Изданието за 2024 г. е различно. В него поканените фотографи са трима – Тандиве Муриу (Кения), Даниел Обаси (Нигерия) и Аарт Верипс (Южна Африка), работили под творческото ръководство на агенция Armando Testa. Как иначе би могло да се обхване такъв голям сюжет като Африка, избрана за тема на календара? И тримата са изявени млади професионалисти с разпознаваем стил, представящи съвременния облик на континента.

Всеки един е работил самостоятелно в четири основни посоки – повече отговорност, по-голяма устойчивост, повече иновации и повече вдъхновение – ценности, споделени от Lavazza Group и асоциациите, с които си партнира в подкрепа на икономическия и социален растеж на общностите, произвеждащи кафе, и за опазване на околната среда. Илюстрирайки тези теми, всеки фотограф по свой собствен неповторим начин ни запознава с региони, хора и социални кръгове, които се борят всекидневно с много сериозни предизвикателства; говори за малки стъпки, водещи до големи промени; за възобновяването на връзката с природата; за надеждата в иновациите и науката… Желанието на артистичния директор Микеле Мариани е било да улови тяхната чувствителност като творци, но и да достигне до голямото разнообразие от теми, идентичности, сюжети, които оформят континента.

Отвъд нас – мотото на календара

„Избрахме Африка като тема на тридесет и първото издание на календара ни съвсем естествено“, сподели Франческа Лаваца, член на борда на директорите на Lavazza Group, на пресконференция в Милано за представяне на проекта. „Това е родината на кафето, земята, на която се култивира. Свързана е толкова силно с идентичността и историята на нашата компания. Фондацията ни, която тази година навършва 20 години,  развива над тридесет проекта на цялата ѝ територия. Работим с асоциации, създаваме общности, помагаме на фермери и производители. От друга страна, континентът е изпълнен с противоречия и политически, икономически, социални проблеми, които често създават сериозни стереотипи и възпрепятстват да прозрем вълнуващото му развитие, осъвременяването му. Искахме да покажем промените и положителните практики по изненадващ, оригинален начин, да разкрием един по-артистичен облик и да го съпоставим със световната култура. Избрахме трима фотографи, защото през техния своеобразен стил успяхме да обхванем една много по-широка творческа панорама. А мотото, под което развиваме проекта „More Than Us“ (Отвъд нас), отразява вярата ни, че сами вървим бързо, но заедно отиваме по-далеч. В семейството ни, както и в компанията знаем, че всеки има значение, но по-важното е, че сме се научили винаги да разчитаме един на друг.“



Видях те там

Една от много въздействащите и изпълнени със символика фотографии в календара е наречена „Видях те там“ и е направена от Даниел Обаси. Тя отразява по красив начин идеята за взаимопомощ и сътрудничество. В нея са изобразени сестри и лекарки от Фондация Panzi в Демократична република Конго, които помагат на жертви на сексуално насилие с медицински грижи и  придобиване на нови умения за по-добри възможности за намиране на работа. Партньорството с Фондация Lavazza цели в близко бъдеще да помогне на 300 жени с обучение за отглеждане на кафе.

„Във фотографиите ми за календара исках да фокусирам вниманието върху редица проблеми, с които се сблъскват всекидневно африканските жени, но по оригинален, поетичен начин, моя начин. Но исках да внеса и надежда, радост и вяра в бъдещето с илюстрирането на добри практики, иновации, примери за взаимопомощ…“, сподели Даниел Обаси.

За фотографа Аарт Верипс работата в Африка понякога означава липса или ограничение на ресурси, но предизвикателството е творците да намерят алтернативни решения, за да изразят идеите си. В неговите изображения откриваме богати символи, преувеличения, игра на мащаби, които ни пренасят в един мечтан, магичен свят, където всичко е възможно.

Лицата на календара

Посланици на календара са три невероятни личности, лидери, хора с необикновена съдба – Уейърис Дайри (сомалийски модел, писателка и активистка, дългогодишен застъпник на позицията срещу гениталното осакатяване на жени); Нобеловият лауреат д-р Денис Муквеге (световноизвестен гинеколог и основател на болница „Панзи“ в Бакаву, Демократична република Конго, която си сътрудничи с Фондация Lavazza); Зулайха Пател (южноафриканската активистка, която фокусира медийното внимание върху проблема с расизма в Южна Африка и създава само на 13 години движението „Stop racism“).

Д-р Муквеге е представен през Фондацията Panzi, не виждаме негов портрет. Но Уейърис и Зулайха са модели и озаряват с красотата си страници от календара, видени през погледа на Аарт Верипс и Тандиве Муриу. Кенийската фотографка придоби широка популярност в цял свят с много въздействащите си портрети на кенийски жени, облечени в дрехи с традиционни мотиви и заснети на фон от същия плат, от който са изработени дрехите, така че първият и вторият план напълно преливат един в друг. Лицето на изобразената жена единствено се откроява, отразявайки желанието да запази идентичността си въпреки тежкия товар на традициите.

„Всеки един от портретите ми говори за конкретен проблем в обществото. Но чрез тях искам да кажа на жените да повярват в собствените си сили, да намерят увереност в идентичността си, да се борят със стереотипите, да покажат лицето си на света и да останат горди.“

За Тандиве един от основните проблеми в Африка е достъпът до образование. В един от портретите за календара, обеците на модела са направени от моливи – символ на желанието повече деца и млади хора да учат, за да получат по-големи възможности за развитие.  

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР