Виното е контакт, комуникация, любов

Разговаряме със Светла Карабаджакова от Winebox и се потапяме с удоволствие в необятния свят на виното. Готови ли сте за Голямата дегустация?

Десислава Найденова 05 February 2024

Запазете си 15 и 16 март в календара! Голяма винена дегустация и майсторски класове, каквито сме гледали само по филмите. Всичко това благодарение на Светла Карабаджакова, създател и лице на Winebox.

Разговарям със Светла и няма да крия – абсолютно на една честота сме! Правят ми впечатление устремът и знанията й, умението й да превежда живота на език красив, свой и все пак достъпен. Това е езикът на жените, които обичат победите и знаят как да ги празнуват. Обичат и ценят също малките моменти, които променят голямата картина, а често и сами си ги създават. Жените, които разбират от вино, защото обичат вино. Жените, които имат истории за разказване.

Присъединете се сега към мен и Светла на по чаша вино. Ще продължим на петото издание на Уайнбокс Портфолио Тейстинг.

 

Точно преди интервюто ни гледах филма „Добра година“ на Ридли Скот с участието на Марион Котияр и Ръсел Кроу. Той, британецът, наследява имение с лозя в Прованс, което първоначално не иска. Тя е французойка със съвсем различен начин на живот от неговия. Пламва любов. Любов към красива и интелигентна жена, към виното, към малките неща. Това променя всичко. Каква е Вашата история с виното, как започна всичко?

Това е един от любимите ми филми, заради виното, но и не само. Както споменавате – любовта, малките детайли, мястото...

Виното е комуникация, дори и без думи
Моята история с виното започна съвсем случайно. Попаднах на работно място, където изявих желание да поема отдел Вино, без да зная нищо за него. Колегите ми (мъже, които изявяваха интерес по-скоро към високоалкохолните напитки или към бирата) всъщност непреднамерено ми дадоха тази възможност. Не всеки тогава искаше да разбере какво е това Брунело ди Монталчино или Монтепулчано д’Абруцо... например.

След което започнаха обучения, пътувания, дегустации, срещи с уникални хора, от които черпиш, учиш, обогатяваш се. Срещи с уникални вина, които те карат да искаш да разбереш техния свят, да се потопиш в магията, поднесена в бутилка, пълна с история, с труд, с разбиране, с мисъл. Посещения на места, като във филм.

Кой е любимият Ви винен регион и защо?

Не е само един, но един от предпочитаните от мен е Шампан. Харесвам историята, харесвам напитката, харесвам ресторантите там. Обичам да се връщам, да опитвам, да уча, да попивам. Бяхме на посещения с наши клиенти в един от много добрите ресторанти в Шампан, в който по време на степенна вечеря сомелиерът ни предизвика (без предварителна уговорка) с дегустация на няколко вина на сляпо. Всяко вино, което опитвахме към всяко различно ястие, беше опаковано. От петте вина, които опитахме към петте ястия, имаше едно-единствено, което не познахме. Беше удивителна и предизвикателна вечеря. Няма да я забравя. Интересното тук е не самата дегустация на сляпо (много хора са участвали в подобни), но за първи път ми се случи в ресторант Мишлен, по време на вечеря някой да се сети да ни изпитва.

Какво Ви дава работата с виното?

Дава ми живот, почти 20 години от живота ми се случиха като по книга. Дава ми лайфстайл. Дава ми срещи с хора. В този бранш наистина срещаш хора. Дава ми любовта на тези хора, уважението, признанието, споделянето. И още повече мотивация от това. Дава ми опит и възможности. Дава ми знания.

Да се потопиш в магията, поднесена в бутилка, пълна с история, с труд, с разбиране, с мисъл
Никога не си научил всичко в тази материя. Твърде арогантно ще е да си мислиш, че знаеш всичко за виното. Виното и работата с него разшириха мирогледа ми. Посещавам страхотни места, пия страхотни вина. Имам обмен със съдържателни хора. Аз също давам много от себе си, затова и с моите партньори сме и приятели с годините.

С какво вино бихте отпразнували своя голяма победа?

С шампанско! На секундата си представих как излита тапата на една огромна бутилка Блан де Блан, специална реколта.

Какво може да накара една жена да си купи бутилка много скъпо вино или да се интересува по-задълбочено от вино?

Сещам се за различни поводи, които могат да те накарат да (си) купиш много специална бутилка вино, а най-важният за мен е когато искаш да го споделиш, да го усетиш, да зарадваш, да провокираш, да го анализираш даже струвало ли си е. Винаги може да има изненади.

Това, че работиш с вино, те кара да се интересуваш по-задълбочено от него. От друга страна, ако виното ти е страст, хоби, интересува те материята, харесва ти да го пиеш и изучаваш – тогава си готов да се потопиш.

Когато избирате да работите с някоя изба, тясно бизнес насочено ли е решението или се е случвало и да Ви докосне например историята на избата, на хората, които стоят зад нея? На какви изисквания трябва да отговаря едно вино, за да стане част от портфолиото на Winebox?

Винаги зная какво търся за портфолиото си – дали е определен регион, от който ми липсват вина, дали е сорт. Дали е търговски обосновано. Ако не е достатъчно търговски обосновано, трябва да носи други плюсове за компанията и за портфолиото. Няма как всички продукти да ти носят една и съща стойност.

Виното и работата с него разшириха мирогледа ми
Все още има региони, които не са в портфолиото ми. Но и това е интересно, тъй като очаквам нещо да ме изненада, за да го добавя, дори и след години. Не бързам с избора в тези случаи.

Имала съм случаи, в които целта ми е била да избера една изба от регион, но имам срещи или дегустации с няколко, които са подобни като стил, качество, цени.

Избирам Хората. Това е най-важният ми критерий. Интересува ме кой стои зад виното, как комуникирам, на една честота ли сме, имаме ли подобна визия как да се развива този бранд.

Какво да очакваме на предстоящото събитие Love Wines, организирано от Winebox? На 15 март е изложението-дегустация, на 16 март са майсторските класове. Разкрийте малко повече.

Това е петото поредно издание на Уайнбокс Портфолио Тейстинг. Ще се проведе на 15 март в Бална зала на Гранд Хотел Милениум, София.

Ако виното ти е страст, хоби, интересува те материята, харесва ти да го пиеш и изучаваш – тогава си готов да се потопиш
Включихме нови изби от региони, които досега не присъстваха в портфолиото ни. Имаме нови сортове за опитване, нови истории за разказване. Билетите за входа за Дегустацията на 150 вина от над 30 изби вече са в продажба, и то на цена ранно записване до 8 март.

Подготвяме 4 Майсторски класа, които ще се проведат в конферентна зала Айнщайн, отново в Гранд Хотел Милениум, София, на 16 март, денят след Голямата дегустация.

Една от темите е Шампан, с лектор Еси Авелан, Master of Wine. Еси е голямо име в средите на Шампанското и пенливите вина. Това, че успяхме да я привлечем като лектор на темата ни за Шампан, е огромно удоволствие и гордост. СV-то й е впечатляващо, а опитът й в областта на Шампан ни говори за нейните задълбочени знания по темата.

Следваща тема е вертикална дегустация на бяло Бордо, едно от най-добрите бели вина на региона Песак-Леонян, с 5 различни реколти. Звездата на Класа ще е 20-годишно бяло бордо, реколта 2004. Виното е изумително, а да се разбере развитието му в годините и да се опитат 5 реколти от него, е рядка възможност.

Друг изключителен Майсторски клас е с топ вина от Рибера дел Дуеро, изба Emilio Moro. Лектор ще бъде самият собственик на избата, Хавиер Моро.

Имаме нови сортове за опитване, нови истории за разказване
7 изключителни червени вина, най-високият клас вина на избата, отново с вертикална дегустация на различни реколти. Едно от вината е това, заради което се влюбих в избата преди много години и реших да я добавя в портфолиото си. Аз самата нямам търпение да опитам различните реколти на тези вина.

Четвъртият Майсторски клас е дегустация на 3 бели и 3 червени вина на изба Дзенато, и то не какви да е. Червеното вино е Амароне Резерва, от 3 различни реколти. Абсолютно съвършенство. Бялото е Лугана Резерва, отново 3 различни реколти.

В нашия сайт winebox.bg/tasting винолюбителите могат да се информират за всички Майсторски класове в подробности и да си осигурят места, закупувайки билети на цени за ранно записване до 8 март. След 8 март продължаваме да продаваме билети, ако все още имаме свободни места, но на по-високи цени.

Дегустацията обхваща поред три критерия на усещането, което виното ни създава – външен вид, аромат, вкус. От какво зависи тези три неща да са в съвършена хармония?

От уайнмейкъра и от майката природа.

Какво Ви движи напред, какво все още не сте постигнали, а мечтаете да постигнете, и какво си обещахте за 2024 г.?

С коси, разрошени от вятъра... Представям си събирания с приятели, интересни теми, на чаша или бутилка вино, топъл ветрец, под звездите
Обичам да постигам. Но умерено. Нямам болни амбиции. Искам да се успокоя, да не живея на ръба и да не работя, седнала на ръба на стола от напрежение. Искам да работя, но да се облегна удобно. Дали е възможно? Ще пробвам. Може да ме вдъхнови нещо уж малко, което да ми даде силен тласък напред. Обичам да се оставям животът да ме изненадва. Затова няма да планирам какво още да постигам. Благодарна съм за всичко, което съм, за всичко, през което съм минала. Нямам и гръмки обещания за тази година. Искам да съм в синхрон със себе си. Да се усмихвам. Душата ми да сияе. Да обичам и да съм обичана.

Какво бихте правили, ако не се занимавате с вино?

Виното завинаги ще е част от живота ми, дори и да предположим, че някой ден не се занимавам с него основно. Бих се занимавала с хоспиталити, по западен начин. Харесвам концепцията Bed & Breakfast, имам любими места в Италия и не само. Нещо мъничко, нещо прайвът, заради личния контакт с хората, нещо уютно, нещо в мой стил. Нещо, в което да съм аз, нещо като във филма по-горе. Боса, със запретната пола и коси, разрошени от вятъра. Харесвам Марион Котияр страшно много – темперамента й, излъчването й, женствеността й. Представям си събирания с приятели, интересни теми, на чаша или бутилка вино, топъл ветрец, под звездите... Обичам да говоря за живота и да го живея!

Ако трябва да завършим с филма, с който започнахме: виното свързва ли наистина хората? Как?

Със сигурност! Виното е контакт. Виното е комуникация, дори и без думи. Опитваш и мълчиш понякога. Виното е любов. Любовта е най-положителната движеща сила на планетата. Парите идват след това. Обичам да харча, но първо съм се потрудила преди това. Така е поне в моя живот.

1 КОМЕНТАР
1
Ирина
05 February 2024, 23:25

Невероятна Светла!

ТВОЯТ КОМЕНТАР