Нещо сладко, нещо в цвят марсала

Сладкиш на базата на тахан, прах от боровинки, кокосово масло, сладко от рози и шамфъстък

Мануела Панайотова 28 March 2015

Снимка: Мануела Панайотова

Изборът ни на цветове и аромати не е случаен. Да, той се определя до голяма степен от сезоните, но също и от времето вътре в нас. След зимното притихване, сетивата ни са изострени, нетърпеливи и жадни за нежното ,,избухване" на Пролетта. Все повече дървета и треви й се доверяват, а тя щедро ги насипва с бели и розови цветове.

Исках храната ми да отразява природната магия и след серия от експерименти, стигнах до днешното предложение. Сладкиш, който е на базата на тахан, прах от боровинки, кокосово масло, сладко от рози и шамфъстък. Използвах 3 с. л. кокосово масло, 4 с. л. сладко от рози, щипка морска сол, 300 гр. светъл сусамов тахан, 4 с. л. прах от боровинки и шепа суров шамфъстък. Боровинковият прах придава закачлива кисела жилка и заедно със солта балансира аромата на розите. Оказа се, че това сладко изкушение отлично се съчетава с всички видове чай.

Как го направих: На много слаба топлина разтопих кокосовото масло и добавих останалите продукти. Облицовах малка, правоъгълна кутия с фолио за свежо съхранение и излях готовата смес. Поръсих с кокосови стърготини и розови цветове. Охладих във фризера за около 4-5 часа (сладкишите с тахан се съхраняват в хладилник, защото от топлината бързо губят форма)

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР