"Разпад" на Дейвид Тадесе в новия алтернативен спот за култура Bobbina

05 December 2023

На 5 декември в 18ч. в културно пространство "Бобина" се открива първата самостоятелна изложба на младия български съвременен артист Дейвид Тадесе. Озаглавена е "Разпад" и обединява над 20 творби на теми като неминуемото нарушаване на целостта и реда и възможното преподреждане на елементите. Авторът експериментира с различни техники и формати, с разнородни източници на вдъхновение - от класическите изобразителни похвати до африканските племенни украси и символи. Давид Тадесе впрочем има етиопски корени. Завършил е графика в училището за изящни изкуства "Илия Петров" и живопис в Художествената академия. Работи с акрилни бои, латекс, спрейове, шаблони, въглен върху хартия, дърво, стъкло. Експериментира с текстури и цветове и  ги управлява със забележителна категоричност и смелост.

Стилът му е разпознаваем с издължени тела, представени графично, заобиколени, понякога и пронизани, от ярки петна чист цвят - оранжево, зелено, розово и черно. Цветовете и донякъде декоративните елементи идват сякаш право от африканската традиция и това, разбира се, не е случайно.

Селекцията и подредбата е дело на кураторките на проекта Биляна Токмакчиева и Бояна Райчева. Изложбата е част от усилията на културно пространство "Бобина" да насърчава млади артисти и да подпомага развитието на артистичните микрообщности в София, като им предоставя терен и поводи за срещи.

Може да разгледате експозицията всеки ден от 16 до 19.30 ч. до 12 декември.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР