Здравословни бебешки закуски: какво да предложите на детето

12 December 2023

Снимка: pexel

В първите години от живота си бебето се развива изключително бързо и има истинска нужда от достатъчно и качествена храна. В периода на захранването, а и след прехода към твърди храни, то се нуждае от здравословна закуска между основните хранения или в допълнение към кърменето. Може да предложите домашна или готова закуска, стига да е съобразена с възрастта на детето и да съдържа полезни за него съставки. Какви са плюсовете и минусите на двата варианта, прочетете нататък.

Домашно приготвени бебешки закуски

Ако приготвяте хапване за бебето у дома, можете да контролирате съставките в тях и методите на приготвяне. И все пак няма как да гарантирате със сигурност, че купените продукти са толкова чисти, колкото предполагате, особено ако са от нерегламентиран пазар или частен производител.

Не на последно място, приготвянето на домашни закуски отнема известно време. Ако съчетавате грижите за детето с работа или имате неспокойно или болно в момента дете, вероятно ежедневието ви е запълнено и спестеното време от приготвяне на храна може да ви бъде от полза.

Готови бебешки храни

Когато купувате готови закуски за детето, трябва да знаете, че те преминават през строг контрол на качеството. Изискванията за бебешки храни са високи, а на тестове подлежат както суровините, така и готовите търговски продукти. Освен това, в тях често има добавени витамини и минерали, които да поддържат здравето на детето и да му осигурят всички хранителни вещества, от които се нуждае за развитието си.

Дали ще изберете домашни или готови храни в крайна сметка е въпрос на личен избор според моментната ситуация. Важното е да се стремите да осигурявате най-доброто за детето си.

Ползи от закуските за бебета

Закуските са важна част от храненето на бебето. Те могат да му предложат всички необходими хранителни вещества и да го заредят с енергия между основните хранения, да му дадат сила или да го задържат будно още малко време.

Освен това, закуските могат да бъдат чудесен начин да научите детето да се храни само. Това може да е полезно за него по много начини. От една страна, ще развие фините му движения, ще го научи да хваща с пръсти, да държи здраво, да уцелва устата си. От друга, ще му даде възможност да изследва нови вкусове и текстури, да се справя с дъвченето и преглъщането, да изпитва любопитство към нови храни. Опитните родители знаят, че по време на основните хранения детето е много гладно и това не е добър момент за усвояване на новости. И обратно, по време на закуска детето има повече време и спокойствие, за да се наслади на процеса и да научи нещо ново за света.

Специалистите определят времето за закуска като начин да прекарате качествено време с бебето. Да обсъждате храната, да го подканвате и примамвате, да се забавлявате, докато похапвате, може да бъде чудесен начин да развиете връзката помежду си и да се забавлявате.

Не на последно място, закуските може да подпомогнат развиването на здравословни хранителни навици у детето. Благодарение на тях можете да го приучите да подбира здравословни храни и да свиква с вкуса им.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР