Скритото слънце

Чупливото и привидно простичко нещо, пълно с живот, храни и тялото, и душата. Символ и вдъхновение, изначална метафора на плодородието и потенциала, този малък герой е голямата звезда на литературата, музиката, изящните изкуства, дизайна, киното и кулинарията

02 May 2024

Чупливото и привидно простичко нещо, пълно с живот, храни и тялото, и душата. Символ и вдъхновение, изначална метафора на плодородието и потенциала, този малък герой е голямата звезда на литературата, музиката, изящните изкуства, дизайна, киното и кулинарията.

Внимание – чупливо!

Яйцето е живот, а животът – светлина. Да обвържеш двете звучи логично, но същевременно доста рисковано. Дизайнерът Тео Мюлер го е направил в сътрудничество с бранда Ingo Maurer. Новото осветително тяло е яйце, напълно истинско.

Не се съмнявайте – името му е Reality. В тънката черупка е направен прорез, а в него е поставена миниатюрна LED крушка, която излъчва девет лумена нежна светлина.

Вдъхновението на автора идва от картината Pala Montefeltro на Пиеро дела Франческа. От функционален предмет на ежедневието „яйчената лампа“ се превръща в произведение на изкуството, което ни припомня колко крехък е светът, който обитаваме, и че светлина и надежда може да открием и в най-малките и незначителни неща.

Муза на Дали, кошмар на Хичкок

Първият том от поредицата на TASCHEN и The Gourmand (авторитетното списание за храна, изкуство и култура) е с простичкото заглавие „Яйцето“ и миксира изключителни фотографии,  произведения на изкуството, оригинални рецепти и истории – наслада за сетивата.

Със сигурност трябва да сте сити, за да разглеждате спокойно. Ще видите по нов, още по-привлекателен начин яйцата, когато са поширани, бъркани, варени или разбити на коктейл. Ще си припомните как са били използвани за вещерски проклятия или за прогонване на зли духове, а руските благородни фамилии са ги подарявали като ювелирни миниатюрни съкровища, обсипани с диаманти и рубини.

Ще видите как са превръщани в материал за рисуване – през Средновековието, а според някои специалисти още в Древен Египет е използвана яйчена темпера, в която художниците смесвали яйчен жълтък и пигмент за постигане на дълбоко наситен цвят. После от материал яйцето се превърнало в муза – творбите на Салвадор Дали, Жан-Мишел Баския, Фрида Кало, Дейвид Хокни и Ман Рей са красивото доказателство. Историите нямат край. 

Златни отражения

Яйцевидната сауна е създадена от Bigert & Bergström през 2017 г. и инсталирана в Кируна, най-северния град на Швеция, който преживява трансформация, свързана с добива на желязна руда. Целият град буквално се премества на около 3 км на изток заради опасността от геологична нестабилност.

„Слънчевото яйце“ е проектирано като социална скулптура, в която местните хора могат да се срещнат и да обсъдят предизвикателствата, пред които са поставени. Сауната е покрита с неръждаем златист огледален лист, който отразява заобикалящата го среда. Пейзаж, мина, град, небе, слънце и сняг се комбинират във фрагментиран образ – метафора на сложността на днешната дискусия за климата и устойчивото развитие на общността.

„Защо един стол трябва да има четири крака, когато три са напълно достатъчни?“ Така представя Арне Якобсен столовете си Ant през 1952 г. Специално за тях проектира и масата Egg (Яйце), която също е с три крака и подобно на столовете е лека, лесно преносима и се вписва идеално в модерните домове и обществените пространства.

Комфортът на черупката

Една от най-разпознаваемите икони в дизайна, столът Egg (Яйце) на Арне Якобсен е създаден като част от обзавеждането на SAS Royal Hotel в Копенхаген през 1958 г. Докато екстериорът на хотела се характеризира с минималистична строгост, Арне Якобсен оформя интериор, в който изобилстват разнообразни форми, приятни текстури и изискани детайли.

При конструирането на Egg се използва нов технологичен подход. Вместо стоманена рамка столът е изработен от твърд дунапрен, подплатен и тапициран. Още при лансирането на пазара Egg е приет като суперзвезда. Днес, повече от 65 години след създаването му, продължава да е символ на стилния и иновативен дизайн.

Неочаквано добра комбинация

Би ни учудило, ако Марсел Вандерс, един от най-оригиналните дизайнери на своето време, не се бе вдъхновил от яйцето в творчеството си. При правенето на дизайна на тази ваза (1998) е използвал истински варени яйца, около които е отлят материалът.

Оригиналът на вазата е от порцелан с неглазирана повърхност, но има и разнообразни реинтерпретации, благодарение на статута ѝ на икона.

Вижте снимки в галерията ни.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР