Коприва vs спанак

Приема се, че копривата има по-високо съдържание на протеин в сравнение със спанака, което я прави ценен източник на растителен протеин

eva.bg 02 May 2024

Кое растение печели в хранително отношение?

Разглеждаме здравословните ползи от включването на копривата и спанака в менюто ни, за да дадем отговор на въпроса.

КОПРИВА

Богата на хранителни вещества

Листата и коренът на копривата осигуряват: витамини А, С и К, както и няколко витамина от група В; минералите калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и натрий; мазнини като линолова киселина, линоленова киселина, палмитинова киселина, стеаринова киселина и олеинова киселина; всички основни аминокиселини; полифеноли като кемпферол, кверцетин, кафеена киселина, кумарини и други флавоноиди; бета-каротин, лутеин, лутеоксантин и други каротеноиди.

Mного от тези хранителни вещества действат като антиоксиданти в тялото. Антиоксидантите са молекули, които помагат за защитата на клетките от увреждане от свободните радикали. Увреждането, причинено от свободните радикали, е свързано със стареенето, както и с рака и други заболявания. Проучвания показват, че екстрактът от коприва може да повиши нивата на антиоксиданти в кръвта.

Намалява възпалението

Възпалението е начинът на тялото да се самолекува и да се бори с инфекциите. Хроничното възпаление обаче може да причини значителна вреда. Копривата съдържа различни съединения, които могат да намалят възпалението, включително при артрит.

Може да лекува симптоми на увеличена простата

До 50% от мъжете на възраст над 50 години имат увеличена простатна жлеза. Това състояние се нарича доброкачествена хиперплазия на простатата (ДПХ) и може да доведе до значителен дискомфорт по време на уриниране. Проучвания показват, че копривата може да помогне за лечение на ДХП. Екстрактите от коприва помагат за лечение на краткосрочни и дългосрочни проблеми с уринирането.

Може да облекчи сенна хрема

Сенната хрема е вид алергия, която включва възпаление на лигавицата на носа. Изследване показва, че екстрактите от коприва могат да потиснат възпалението, предизвикващо сезонни алергии. Това включва блокиране на хистаминовите рецептори и възспиране на имунните клетки да освобождават химикали, които предизвикват симптомите на алергия.

Може да понижи кръвното налягане

Високото кръвно налягане е сериозен проблем за здравето, защото ви излага на риск от сърдечни заболявания и инсулти. Копривата традиционно се използва за лечение на високо кръвно налягане. Тя може да стимулира производството на азотен оксид, който действа като вазодилататор. Вазодилататорите отпускат мускулите на кръвоносните съдове, помагайки им да се разширят.

Kонтролира кръвната захар

Изследванията свързват копривата с понижаване нивата на кръвната захар. Всъщност това растение съдържа съединения, които могат да имитират ефектите на инсулина.

Допълнителни потенциални ползи

Установено е, че лекарствата, съдържащи екстракт от коприва, намаляват прекомерното кървене, особено след операция. Антиоксидантните свойства на копривата могат да предпазят черния дроб от увреждане от токсини, тежки метали и възпаление. Копривата е естествен диуретик и може да помогне на тялото да изхвърли излишната сол и вода, което, от своя страна, може временно да понижи кръвното налягане. Прилагането на кремове от коприва може да подпомогне зарастването на рани, включително рани от изгаряния.

СПАНАК

Богат на хранителни вещества

Спанакът съдържа големи количества каротеноиди, витамин С, витамин К, фолиева киселина, желязо и калций. Съдържа и няколко други витамини и минерали, сред които калий, магнезий и витамини В6, В9 и Е, както и важни растителни съединения, включително лутеин, кемпферол, кверцетин, зеаксантин.

Бори се с оксидативния стрес

Свободните радикали са странични продукти на метаболизма. Те могат да причинят оксидативен стрес, който предизвиква ускорено стареене и увеличава риска от рак и диабет. Спанакът съдържа антиоксиданти, които се борят с оксидативния стрес и помагат за намаляване на щетите от него.

Подпомага здравето на очите

Спанакът е богат на зеаксантин и лутеин. Това са каротеноидите, отговорни за цвета на някои зеленчуци. Човешките очи също съдържат големи количества от тези пигменти, които предпазват очите ни от увреждането, причинено от слънчевата светлина. Няколко проучвания показват, че зеаксантинът и лутеинът действат за предотвратяване на дегенерация на макулата и катаракта, които са основните причини за слепота.

Може да предотврати рак

Спанакът съдържа два компонента, MGDG и SQDG, които могат да забавят растежа на рака. В едно проучване тези съединения са помогнали за забавяне на растежа на тумора в шийката на матката на човек. Те също така намаляват размера на тумора. Няколко проучвания свързват консумацията на спанак с намален риск от рак на простатата и рак на гърдата. Както вече отбелязахме, спанакът съдържа големи количества антиоксиданти, които също могат да се борят с рака.

Регулира кръвното налягане

Спанакът съдържа големи количества нитрати, за които е доказано, че помагат за умерени нива на кръвното налягане и намаляват риска от сърдечни заболявания. Проучване установява, че консумацията на спанак ефективно понижава нивата на кръвното налягане. Няколко други проучвания отчитат подобни ефекти, което показва, че спанакът подобрява здравето на сърцето.

Уточняваме разликата между нитрати и нитрити. Нитратите се състоят от един азотен атом и три кислородни атома. Нитритите се състоят от един азотен атом и два кислородни атома. Нитратите са относително инертни, което означава, че са стабилни и е малко вероятно да се променят и да причинят вреда. Бактериите в устата или ензимите в тялото могат да ги превърнат в нитрити, а те могат да бъдат вредни.

Коприва или спанак?

Една от причините копривата да се използва като източник на желязо е, че наличието на витамин С в нея я прави лесно усвоим източник на желязо, тъй като витамин С подпомага процеса на усвояване.

Приема се, че копривата има по-високо съдържание на протеин в сравнение със спанака, което я прави ценен източник на растителен протеин. Копривата също съдържа повече желязо и калий в сравнение със спанака. Спанакът обаче съдържа по-високи нива на витамин А и фолат. Известен е и с по-високата си концентрация на лутеин и зеаксантин, които са полезни за здравето на очите. И копривата, и спанакът имат мощни антиоксидантни свойства.

Подобно на копривата, спанакът е добър източник на диетични фибри.

Кое растение печели в хранително отношение? Ние ще включим и двете в менюто си.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР