Шипково масло – има ли нещо, което да не може?

С дълга история като терапевтично средство и продукт за красота

eva.bg 27 January 2024

Шипковото масло съдържа изобилие от витамини, антиоксиданти и незаменими мастни киселини, които подхранват и хидратират кожата. То може да намали видимите признаци на стареене, хиперпигментацията и да помогне за изчистването на белези. Повишава и имунитета.

Хидратира

Хидратацията е от съществено значение за мека и еластична кожа. Липсата на хидратация може да бъде проблем при екстремни метеорологични условия или когато кожата старее.

ОЩЕ ...
Маслото от шипка съдържа есенциални мастни киселини като линоленова (омега-3) и линолова (омега-6). Мастните киселини помагат за поддържане здравината на клетъчните стени, за да не губят клетките вода.

Многото мастни киселини в шипковото масло го правят отличен вариант за хидратиране на суха кожа. Кожата лесно абсорбира маслото от шипка, позволявайки на неговите антиоксиданти да проникнат дълбоко в слоевете й.

Овлажнява

Овлажняването помага да се заключи естествената хидратация на кожата.

Шипките притежават няколко свойства против стареене, включително способността да поддържат кожата хидратирана. Изследователи са открили, че участниците в проучване, които приемали перорално шипка на прах, имали забележими подобрения в цялостната влажност на кожата си. Можете да извлечете тези ползи, като прилагате масло от шипка локално. То е чудесен естествен овлажнител за всички типове кожа.

Ексфолира и озарява кожата

Естественият ексфолиант с масло от шипка може да помогне за намаляване на сивкавия тен и да направи кожата сияйна и жизнена. Витамин А или ретинол в маслото от шипка насърчава обмяната на клетките на кожата.

Стимулира образуването на колаген

Колагенът е градивният елемент на кожата. От съществено значение е за еластичността и стегнатостта й. Тялото ни произвежда по-малко колаген с напредване на възрастта.

Шипковото масло е богато на витамин А, който е необходим за производството на колаген. Доказано е също, че шипката потиска създаването на ензима MMP-1, който разгражда колагена в тялото.

Намалява възпалението

Шипката е богата както на полифеноли, така и на антоцианин, което може да помогне за намаляване на възпалението. Също така съдържа витамин Е, антиоксидант, известен със своите противовъзпалителни ефекти.

Шипковото масло може да помогне за успокояване на раздразнението в резултат на розацея, псориазис, екзема, дерматит.

Предпазва от увреждания от слънцето

Кумулативните щети от излагане на слънце през целия живот играят основна роля за преждевременното стареене. Излагането на ултравиолетови лъчи може да попречи на способността на тялото да произвежда колаген.

Маслото от шипка съдържа антиоксиданти като витамини А и Е. Доказано е, че тези витамини се борят с видимите увреждания от слънцето. Те могат да помогнат за предотвратяване на фотостареенето.

Шипковото масло може да се използва за намаляване на отрицателните ефекти от излагането на UV лъчи, но не трябва да се използва вместо слънцезащитен крем.

Намалява хиперпигментацията

Хиперпигментацията възниква, когато излишъкът от меланин образува тъмни петна по кожата. Това може да се дължи на редица фактори като излагане на слънце, хормонални промени (при бременност или менопауза), лекарства (вкл. противозачатъчни).

Маслото от шипка е богато на витамин А. Витамин А се състои от няколко съединения, включително ретиноиди. Ретиноидите са известни със способността си да намаляват хиперпигментацията и други видими признаци на стареене при редовна употреба.

Маслото от шипка съдържа ликопен и бета каротин. Твърди се, че тези съставки имат свойството да изсветляват кожата.

Намалява белезите и фините линии

Маслото от шипка е богато на есенциални мастни киселини и антиоксиданти, които са неразделна част от регенерацията на тъканите и клетките в кожата. Шипковото масло неслучайно отдавна се използва като средство за заздравяване на рани, както и за намаляване на белези и фини линии.

Повишава имунитета

Маслото от шипка е богато на антиоксиданти и полиненаситени мастни киселини, като линоловата киселина, които са важни за предотвратяване на разграждането на клетъчните мембрани в кожата. Здравите клетки действат като бариера за нахлуването на бактерии в кожата, което може да доведе до инфекции.

Как да използвате шипково масло?

Шипковото масло е сухо масло, което лесно попива в кожата. Ако се питате какво точно да правите с него, ще ви кажем: масаж (както на лицето, така и на тялото). Достатъчни са само няколко капки.

Въпреки че като цяло е безопасно за всички типове кожа, е препоръчително да направите тест преди първата употреба. Това ще гарантира, че не сте алергични. Нанесете малко количество масло от шипка върху предмишницата или китката. Покрийте третираната зона с бинт или марля. След 24 часа проверете за признаци на дразнене. Ако кожата е сърбяща или възпалена, не трябва да използвате масло от шипка. Ако кожата не показва никакви признаци на дразнене, е безопасно да използвате маслото.

Шипковото масло може да се използва самостоятелно или можете да добавите няколко капки към друго (по-интензивно) масло или към любимия си овлажнител.

За да удължите срока на годност на шипковото масло, го съхранявайте на хладно и тъмно място. Можете да го съхранявате в хладилник.

Въпреки че е малко по-скъпо, студено пресованото органично масло от шипка се препоръчва за най-добри резултати.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР