Сух масаж

Подобряване на лимфния дренаж и премахване на мъртви клетки – това са двете основания за ежедневен сух масаж с четка…

Люба Вангелова 12 December 2022

Снимка: pexels.com, пресофиси

Подобряване на лимфния дренаж и премахване на мъртви клетки – това са двете основания за ежедневен сух масаж с четка…

Дълбоко под кожата

Древните египтяни са пионерите в практиката на сухото четкане на кожата, за да бъде тя еластична, мека и гладка. Но видимото на повърхността далеч не е единствената полза за кожата. Под епидермиса се намира деликатна мрежа от съдове, позната като лимфна система. Смята се, че ритуалът за четкане на тялото подпомага потока на лимфната течност към лимфните жлези, където токсините се извеждат от тялото. Това намалява подпухналостта и подобрява цялостния външен вид. Някои специалисти твърдят, че подобряването на лимфната ефективност може да помогне за забавяне разграждането на колагена и еластина.

Техника за ефективност

Работата с четката върху кожата изисква деликатност и интензивност едновременно. Движенията трябва да са бързи, по цялото тяло, в посока нагоре към сърцето и лимфните жлези – от прасците към коленете и бедрата, и от ръцете към раменете. По всяка масажна линия трябва да направите 5-10 движения, а най-много време отнемат задните части. Добре е внимателно да заобиколите зоните на лимфните възли (под коленете, в слабините, под мишниците, във вътрешните части на сгъвката на лакътя).



Най-добра работа върши четка от бамбук с естествен косъм от кактус, която трябва да смените, когато косъмът започне да омеква и да изкривява формата си. Не я дръжте в банята – вредните микроорганизми обичат да се развиват във влажни помещения върху естествени материали.

Добър знак е, ако кожата ви придобие розов цвят след четкане. Това означава, че обогатената с хранителни вещества кръв е достигнала повърхността ѝ, което помага всички продукти, нанесени след това, да се абсорбират по-бързо.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР