Духът на 70-те е жив в сърцето на Милано

Елка Влаховска 03 January 2023

Снимка: essential home

Този луксозен дом се намира в столицата на модата и дизайна – Милано. Вдъхновен от посланията и културата от средата на миналия век, интериорът е великолепно съчетание на цветове, форми, текстури и материали.

Идеята на проекта е да създаде атмосфера, която описва „времена и емоции“, и по-точно да препрати към изразните кодове от края на 70-те и началото на 80-те години, епоха, която стимулира креативността, хедонизма, бунта и еманципацията от доминиращите дотогава догми. Къщата е на два етажа и има двор с басейн.

Стъклото е един от въздействащите материали в нея. Въпреки че е само с две спални, тя създава усещане за големи пространства с изобилие от светлина, като същевременно е с много функционално разпределение на помещенията.  

Още с пристъпването през прага стълбището към втория етаж приковава окото. Проектирано е с внимание и към най-малкия детайл, с парапет от огънато стъкло и с „въздушни“ стъпала, осветени със скрито LED осветление – истински арт обект, по който сякаш човек се изкачва към един колкото реален, толкова и приказен свят. Въздействието се допълва от огромната лампа Marcus.

Контрапункт на впечатляващата „стълба към небето“ с внушение за заземяване са каменната стена и малката зимна градина с различни видове зелени растения и бели камъни.

Всекидневната е различната зона, отличаваща се с повече сдържаност. Тук преобладават неутралните тонове, раздвижени от цветни акценти като картината на стената и малките масички с дизайн, интерпретиращ емблеми от 70-те години на миналия век. Декоративните възглавнички на дивана също изпълняват своята роля за внасяне на повече цвят в помещението.



От дневната се открива прекрасна гледка към двора с басейна. И тук пред погледа има каменна стена, придавайки по-рустикален и интимен стил, но внушението не е ретро – върху нея са разположени в композиционно единство телевизорът и камината на биоетанол.

Авторите на проекта – дизайнерското студио Draga & Aurel, споделят благоговението си към дизайна от 70-те и 80-те години на миналия век, както и към т.нар. кинематографичен ефект в дома. Сдържаност, но и блясък – тази комбинация никак не е лесна за постигане. Атрактивна мебел е модулният диван, който осигурява индивидуален комфорт. С модулите му могат да бъдат създадени множество композиции с различни размери, без да се прави компромис с функционалността.

Изкачвайки се етаж нагоре, се озоваваме в салона за четене с богата библиотека, а в съседство е офис зоната с невероятна гледка навън, както и с експресивното работно бюро. Дизайнът му отново е вдъхновен от средата на миналия век, а класата му е безспорна.

Кухнята и трапезарията са обединени в едно помещение, но зоните са добре обособени. Тъмните тонове доминират в кухнята, където черешовото дърво е най-използваният материал. Там специфична роля играе осветлението, което носи усещане за изтънченост – с няколко светлинни точки в шкафовете, където са изложени съдовете, и върху плота. Това е мястото за питие след работния ден или за вечеря в по-интимен кръг. Внушението е за уютна среда, подобна на любимия бар.



В основната зона за хранене е голямата стъклена маса в цвят рубин с крака от полиран месинг, допълнена от трапезарните столове Roxy, които се адаптират към всеки стил и дизайн. Те са част от колекцията „Нощна треска“, проектирана от Draga & Aurel за Essential Home и DelightFULL.

Балансиращ ефект внасят отново растенията, както и винарската „изба“, разположена по вертикала на стената. Осветена с най-новата технология за LED осветление, със стоманена конструкция, „избата“ е може би това, което най-добре представя простотата и елегантността в това помещение, а има и функцията да разделя трапезарията от хола.

Основната спалня е с луксозна аура, постигната чрез умелото вписване на дизайнерска мебел в декор от камък и дърво. Използването на по-тъмна палитра носи усещане за уют и комфорт. Леглото Minelli от Essential Home е главният герой на това пространство в перфектното му съчетание с помощната масичка Taboo в рубинен цвят. Стаята се допълва от отворена баня с два умивалника, експресивни огледала и дизайнерска вана. Релаксирайки в нея, човек може да се наслаждава и на усещането за единение с природата навън благодарение на големите прозорци витрини. Блясък е ключовата дума за описанието ѝ.

Основано през 2007 г. в град Комо, Италия, Draga & Aurel е мултидисциплинарно дизайнерско студио, което работи в широкия спектър, обединяващ проектиране на мебели, текстилни десени и интериорен дизайн. Драга Обрадович започва кариерата си в модната индустрия, като първо работи в Лондон и Милано като текстилен дизайнер, преди да се установи в Комо. Аурел Базедов завършва Художествената академия в Милано със специалност „Изящни изкуства“. Съвместната работа на двамата творци обединява подхода на художника към материала и композицията с виждането за функционален дизайн.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР