Тези 3 въпроса ще предопределят щастието ви

20 April 2024

Снимка: unsplash

Нужни са ви само три прости, но съществени въпроси, отговорите на които със сигурност ще ви помогнат да определите колко са щастливи хората около вас и самите вие.

Поне така твърди Марк Менсън, американски автор на бестселъри и експерт по самоусъвършенстване.

В свят, в който стремежът ни към щастие никога не е бил по-голям, често се оставяме да бъдем подведени и увлечени от "бързите решения" за постигане на тази цел. Независимо дали става дума за спонтанното решение да купим нов чифт скъпи обувки, за ударната доза допамин след игра в в лицензирано онлайн казино или пък за безкрайното скролване в Instagram и гледането на смешни видеоклипове, само 30 минути по-късно пак се чувстваме нещастни и неудовлетворени.

Ако се чувствате малко изгубени в живота, без перспектива, имате усещането, че сте нещастни и нямате смисъл пред вас, запишете отговорите на следващите няколко въпроса и вижте какво може да направите, за да се почувствате различно и да подобрите някои аспекти на вашия живот. А щом това се случи, щастието със сигурност ще ви намери!

1. Колко добре се отнасям към тялото си?

Здравето и цялостното ни състояние оказва силно влияние върху способността ни да сме щастливи, затова нека изместим разговора по темата от типичните разговори за фитнеса и здравословно хранене и да го поставим на друга плоскост - как се отнасяме към себе си. Редица проучвания, проведени по темата за щастието и личното благополучие, показват, че дори малки и на пръв поглед незначителни промени, като например леки физически упражнения, промяна в хранителния режим или подобряване качеството на съня, могат да доведат до значително подобряване на психичното и емоционалното състояние на хората.

В същото време това ще се отрази и на вашето благосъстояние. Например само 30 минути ежедневни упражнения, дори обикновена разходка из квартала, могат да бъдат толкова ефективни, колкото и лекарствата за лечение на депресия. Колко невероятно е това? Факт е, че поддържането на добра физическа форма и здравословното хранене са предпоставка за красиво, младо и стегнато тяло, но полагането на тези грижи имат значителен ефект и отвъд физическото ни състояние, те имат положително въздействие върху емоциите ни или иначе казано могат да ни направят щастливи!

Намаляване на консумацията на алкохол, създаване на последователен режим на сън или приемане на план за редовни физически упражнения, могат да доведат до значително подобряване както на физическото, така и на емоционалното ви състояние. Не е необходимо да се стремите към перфектна физика на фитнес модел, за да постигнете тези резултати: използвайки правилото 80/20, просто се съсредоточете върху първоначалните 20% усилия, които ще доведат до 80% от желаните резултати.

А ще получите и един ценен бонус: промяната на навиците ви със сигурност ще хвърли светлина върху истинското естество на вашите приятелства и социални връзки. Промяната, която предприемате, ще осветли някои токсични взаимоотношения, изградени единствено на базата на общи навици като пиене, излизане по нощни заведения и други, а не въз основата на истинското приятелство. И бъдете спокойни и уверени, че да приключите взаимоотношенията си с тези хора, е едно от най-хубавите неща, което са ви се случвали.

2. С кого прекарвам времето си и защо?

 

 

Да поговорим за токсичните взаимоотношения. Те не просто се отразяват и засягат личния ви живот, те но и изкривяват целия ви мироглед. Опитайте се да наблюдавате и анализирате хората от най-близкото ви обкръжение и си задайте въпроса - ако се спънете, ще ви хванат ли или ще ви оставят да паднете? Каква ще е тяхната реакция? Ще ви подкрепят, или ще ви се присмиват? Всеки, който не би застанал до вас в такива моменти, е най-добре да излезе от живота ви. Независимо дали става дума за дистанция, или за пълно прекъсване на връзките, поставянето на приоритет върху психическото и емоционалното ви състояние е най-доброто решение, което може да вземете относно вашето лично щастие.

Същевременно не бива да приемате партньорските взаимоотношенията за даденост. Особено сред по-младите поколения често се възприема нагласата и в последствие действията, че щом една връзка се е изчерпала, то тя лесно може да бъде заменена с нова. С напредването на възрастта обаче осъзнаваме, че създаването на дълбоки и значими връзки става все по-голямо предизвикателство. Да намериш човек, с когото наистина да създадеш връзка на физическо, емоционално и духовно ниво, с когото да споделяте общи ценности и взаимно се подкрепяте, е рядкост, която заслужава да бъде оценена и пазена.

В тази посока е едно проучване на Харвардския университет, което обхваща повече от осем десетилетия и представлява истинска колекция от прозрения и разсъждения относно човешкото поведение и щастие. През 90-те години на миналия век Джордж Вайант, първоначалният автор на проучването, обобщава резултатите от него след 60 години в една-единствена дума: любов. Или иначе казано, хората, които през целия си живот са поддържали стабилни и подкрепящи взаимоотношения, са по-щастливи, по-успешни и се радват на по-дълъг живот. Като цяло може да се обобщи, че тези хора по-рядко се поддават на зависимости, срещат по-малко проблеми в отношенията си с останалите хора и имат доста рядко проблеми със закона. Щастието не е в парите, скъпите автомобили и къщи, а здрави взаимоотношения, изпълнени с любов и взаимно уважение. Това е, към което трябва да се стремите, за да бъдете пълноценни и щастливи.

3. Каква е вашата работа?

Всяка работа има своите особености и независимо от какво естество е тя, със сигурност има моменти, в които просто се чувствате ужасно изтощени и неудовлетворени. Истинският въпрос, който трябва да си зададем, обаче е: Защо работим точно тази работа? Калвин Нюпорт, автор на книгата "Толкова добър, че не могат да те игнорират", твърди, че ключът към щастието не е в това да работиш нещо, което ти харесва, а да се съсредоточиш върху това, в което си добър, и да станеш експерт в него. И обяснението за това е съвсем просто - когато се стараеш, усъвършенстваш, надграждаш, се случва нещо наистина безкрайно добро за човек - започва да се наслаждава на работата си. Защо? Защото няма нищо по-хубаво от усещането за увереност и компетентност. Когато трудът ви бива оценен, а вие поощрени и дори получите похвали, това няма как да не ви накара да усещате работата си като нещо вълнуващо и носещо ви удовлетворение.

Философията на Нюпорт ни подтиква да изместим фокуса от преследване на желания към развиване на таланти. Нека се запитаме: В какво съм добър по природа? По какъв начин мога да подобря уменията и знанията си? Какво ме отличава от останалите? Не забравяйте, че всяка работа и професия е значима и смислена сама по себе си, иначе щяха ли да ни плащат. Така че, ако все още търсите отговор на въпроса защо работя тази работа или просто сте решили да направите промяна, започнете с нещо практично, стремете се да станете най-добър в него и съвсем скоро резултатите няма да закъснеят - ще получите истинско удовлетворението в живота си.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР