Парижкият дзен оазис на Кензо

Kenzo House е построена от покойния, базиран в Париж японски моден дизайнер Кензо Такада през 1993 г. и реконструирана през 2018 г. от световно признатия архитект Кенго Кума.

Елка Влаховска 08 September 2023

Снимка: Jimmy Cohrssenр, с любезното съдействие на Christie’s Real Estate

Домът е тихо убежище в оживеното сърце на френската столица, на левия бряг на Сена, в района на Бастилията.
Модният дизайнер избира мястото и възлага на приятеля си – архитекта Ксавие дьо Кастела, да проектира дом, който да му напомня за родната страна и култура.

Цели седем години продължава изграждането на това толкова нестандартно за Париж бижу, което може да видите в галерията ни.

Kenzo House се превръща в прекрасен таен остров в Града на светлината. Четириетажният дом с площ от 1280 кв. м е скрит далече от погледите на минувачите, в двора на жилищна сграда от 18. век. Жителите на този квартал определят начина си на живот и до днес като „анклав“ в столицата на Франция.

 

Кензо Такада е легенда в модната индустрия. Основател на луксозната марка Kenzo, дръзките полихромни колекции на френско-японския дизайнер дават силна енергия на модните дефилета през 70-те, 80-те и 90-те години на миналия век.

Kenzo става известен и обичан бранд с въвеждането на ярките щампи, колорита от Амазонската джунгла, силната графика,  разчупването на силуетите и по-обемните форми. Брандът създава нова глобална естетика и уважение към нестандартното мислене в модата.

Години по-късно френският президент Еманюел Макрон казва за него: „Той ни даде цвят и свобода, и нов избор на силуети“.

Подобно на своята мода, Кензо Такада замисля къщата си като еклектично сближаване на Изтока и Запада и техните култури и изкуство, текстури и цветове, светлина и форми. Прави го с благоговението на дзен майстор към природата. Намесата на архитекта Кенго Кума през 2018 г. запазва вярата в тази визия.

Кума, разпознаваем с грандиозните си проекти като Националния стадион на Япония и Музея на изкуствата Suntory в Токио, е известен и със своите интимни жилищни проекти (като дома Stone Roof в Нагано, Япония). Той създава „природна рамка“, използвайки традиционни японски строителни материали, включително керамика, камък, бамбук и дърво.

„В тази рамка  можем да изживеем природата по-дълбоко и по-интимно“, обяснява дизайнерската си концепция Кума. И допълва: „Ажурността е характеристика на японската архитектура. Опитвам се да използвам леки и естествени материали, за да получа нов вид прозрачност.“

В съответствие с визията на Кензо за автентична японска къща и градина – с нейното спокойно езерце с риби на късмета „кои“ и вишнево дърво, Кума преконфигурира пространствата и така постига прозрачност във всяка стая и ориентира всички гледки към градината.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР