Немо от Швейцария спечели Евровизия’2024

За първи път небинарен изпълнител, към който се обръщат с „те“, печели песенния конкурс.

eva.bg 12 May 2024

Победителят Немо

Изпълнители от 25 държави участваха на финала на тазгодишната Евровизия в Малмьо, Швеция като Немо с песента си The Code събра 591 точки и изпревари представителя на Хърватия, който водеше с 547 точки.

Песента победител е любопитен микс от опера, рап и рок. За първи път небинарен изпълнител, към който се обръщат с „те“, печели песенния конкурс.

Повече за хърватския фаворит Baby Lasagna, който остана на второ място и бе другият основен претендент за приза, може да прочетете в статията ни Baby Lasagna – да се превърнеш в сензация за една нощ

Когато получи почетната статуетката във формата на стъклен микрофон, 24-годишният Немо, освен че благодари за признанието, заяви, че се надява конкурсът да продължи да се бори за мир и достойнство за всеки човек на планетата.

Победата на Швейцария постави поантата на това различно издание на Евровизия, което бе белязано от противоречиви и сложни ситуации като протестите срещу войната в Газа, срещу участието на Израел на конкурса, както и дисквалификацията на холандския състезател Йост Клайн часове преди големия финал.

Вижте в галерията ни снимки на всички финалисти.

1 КОМЕНТАР
1
millako
12 May 2024, 19:19

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe ==> https://shorter.me/keto

ТВОЯТ КОМЕНТАР