Baby Lasagna – да се превърнеш в сензация за една нощ

Кой е Марко Пуришич и защо е толкова интересен?

eva.bg 10 May 2024

Снимка: getty images

Любопитна е историята на Baby Lasagna и участието му в „Евровизия“.

Песента му „Rim Tim Tagi Dim“, която се превърна в стрийминг сензация и се изстреля към големия финал в Малмьо, дори не е трябвало да се състезава в националната селекция на Хърватия за „Евровизия“.

Миналата година скандалните Let 3 класираха Хърватия на финала на „Евровизия“. В Ливърпул групата успя да достигне до 13-о място.

Тази година Хърватия избра Baby Lasagna за надпреварата в Малмьо, Швеция. В момента той дори е фаворит на букмейкърите за победител, след като песента му „Rim Tim Tagi Dim“ взриви първия полуфинал със завладяващо шоу.

Истинското име на Baby Lasagna е Марко Пуришич. Роден е на 5 юли 1995 г. в крайбрежния град Умаг, Хърватия. Семейството му е посветено предимно на преподаването. Затова Марко признава, че вероятно е щял да стане учител, ако музиката не се била появила на пътя му. Музиката му е определяна като смесица от поп пънк, техно, метъл и хаус.

През 2023 г. Марко решава да се впусне в солова музикална кариера. До тогава е китарист в хърватската рок банда Manntra.

„Пишех песни за други хора две години и половина. След известно време просто почувствах необходимост да се справям сам и го направих.“

Manntra участват в Dora 2019, хърватската селекция за „Евровизия“ 2019, достигайки до четвърта позиция с песента „In The Shadows“.

Както споменахме в началото, „Rim Tim Tagi Dim“ не е трябвало да се състезава в националната селекция на Хърватия. Марко получава своя шанс след оттегляне в последния момент на Zsa Zsa.

„Първоначално не мислех да се състезавам. Мой приятел каза, че трябва, след като чу „Rim Tim Tagi Dim“. А още по-странно е някой да се откаже, защото това обикновено не се случва.“

Baby Lasagna превзема Хърватия мълниеносно. В Дора той събра общо 321 точки, докато вторият дори не надмина границата от 100 точки. От тогава всички в Хърватия знаят кой е Марко Пуришич.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Baby Lasagna (@the_baby_lasagna_)

„Гледах видео, записано в най-големия град в страната, където много хора се качиха на централния му площад и танцуваха на „Rim Tim Tagi Dim“. Плаках около два часа. Чувствах се горд и смирен. Сега вече не чувствам, че правя това само за себе си.“

В момента Марко работи по дебютния си албум, който все още няма дата на издаване. На 21 октомври 2023 г. пусна дебютния си сингъл „IG Boy“ под псевдонима Baby Lasagna. Два месеца по-късно, през декември 2023 г., беше пуснат вторият му сингъл „Don't Hate Yourself, But Don't Love Yourself Too Much“.

Пуришич беше сред участниците в Dora 2024, хърватската селекция за „Евровизия“ 2024, с песента „Rim Tim Tagi Dim“. Печели финала на 25 февруари.

Песента звучи като парче, което можеш просто да изпълниш в клуб или на концерт. Ритъмът и танцувалните движения са комбинация, която очевидно заразява с енергията си, и това се вижда в публиката.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Baby Lasagna (@the_baby_lasagna_)

Текстът, от друга страна, разглежда сериозен въпрос: младите хора и необходимостта да напуснат родния си край в търсене на по-добри възможности в други страни.

„Това е история на мой приятел и като цяло се отнася за климата, в който живеем в Хърватия. Но бях много изненадан да разбера, че проблемът е същият в Испания например. Мислех, че е нещо балканско.“

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Baby Lasagna (@the_baby_lasagna_)

Марко Пуришич има собствен лейбъл за тениски. Дизайнът представлява неговите котки, изобразени като плетена покривка. От тези, които бабите ни едно време плетяха на една кука. С тези мотиви е също сценичното облекло на Baby Lasagna, танцьорите и музикантите му.

Тениските се разпродават като топъл хляб.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Baby Lasagna (@the_baby_lasagna_)

От 2018 г. до 2022 г. Хърватия не успяваше да се класира за финал на „Евровизия“. А през 2021 г., когато „Tick-Tock“ на Албина изпусна финала само с пет точки, имаше дори предложения балканската страна да не участва повече, дотолкова беше изгубила вярата си в конкурса.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР