От Ванкувър до София - вкусното пътешествие на Линда

Краси Генова 18 August 2023

Снимка: Костадин Кръстев - Коко, Любомир Асенов, личен архив

Мексиканската писателка Лаура Ескивел започва един от най-популярните си романи „Като гореща вода за шоколад“ с традиционна рецепта от местната кухня. Тя доказва правотата на историята, която разказва главната героиня Тита за нейната баба, открила тайната на пълноценния живот.

„Тя казваше, че всеки от нас е роден с кутийка кибрит в себе си, но ние не можем да запалваме клечките сами; точно както при този опит ние се нуждаем от кислород и от помощта на свещ. Кислородът например ще дойде от дъха на любимия човек, а за свещ може да послужи някакъв вид храна, музика, милувка, дума или звук, които да предизвикат възпламеняването на една от кибритените ни клечки. Казано иначе, горенето е храната на душата.“

Съвсем буквално с първата си книга с рецепти „Кулинарният свят на Линда“ Линда Петкова (участник в шестия сезон на Master Chef и съпруга на бившия премиер Кирил Петков) е превърнала горенето в храна не само за душата, но и за небцето.

Своето кулинарно пътешествие, разположено на 224 страници, тя започва от остров Ванкувър с рецептите на семейството си, чиито корени са от Шотландия и Ирландия, преминава през Брюксел, Торонто, Бостън, Нова Скотия и завършва в България.

И както споменават от издателство „Книгомания“ в краткото представяне на последната корица на книгата – „за радост на трите си дъщери – Ванеса, Ема и Ани, както и на съпруга си Кирил, винаги успява да ги изненада с прекрасна и здравословна храна“.

„Майка ми Маргарет, на която е посветена книгата, винаги е била голямо вдъхновение за мен и ме научи на всичко, което сега знам за безглутеновото готвене. Най-напред – да не се страхувам да експериментирам. Да се науча да мисля извън рецептата и как съставките си взаимодействат. Научи ме също да не се страхувам от провал. Понякога просто трябва да започнеш всичко отначало“, пише в предговора към изданието Линда, която успя от създаването на своята сладкарница „Амели“ през 2018 г. да я наложи като уютно място за вкусна и здравословна храна.

Представяме три от рецептите, включени в книгата „Кулинарният свят на Линда“, издателство „Книгомания“.

Френска лучена супа - вечна класика, която е неустоимо вкусна

4 с.л. масло
2 с.л. зехтин
1 кг смесен бял и жълт лук, обелен, разполовен и тънко нарязан
6 скилидки чесън, ситно нарязани
малка връзка прясна мащерка, само листата
8 чаши говежди бульон
сол и черен пипер
хрупкав хляб
200 г жълто сирене – грюйер, пармезан или друго твърдо разтапящо се сирене, настъргано

В тенджера с дебело дъно разтопете маслото заедно със зехтина. Добавете лука, чесъна и мащерката и гответе без капак около 20-30 мин, докато лукът се карамелизира и леко потъмнее. Добавете бульона и кипнете. Намалете котлона и оставете да къкри за 30 минути. Подправете със сол и черен пипер.
Сложете огнеупорни купички върху тава за печене. Разсипете супата в купичките, поставете върху всяка по 1-2 парчета хляб. Покрийте хляба с настърганото сирене. Сложете всичко в загрята фурна и запечете, докато хлябът покафенее по крайчетата, а сиренето се разтопи. Поръсете с още листенца мащерка и сервирайте.

Класически макарони със сирене
Когато децата бяха малки, ако можеха да решават сами, щяха да изберат това ястие да е на трапезата всяка вечер.

2 чаши макарони
3 с.л. масло
2 с.л. брашно (може да е безглутеново)
сол и черен пипер
1 ½ чаши мляко
2 чаши настърган отлежал чедър

Кипнете вода в тенджера, сварете макароните до степен ал денте.
В средно голям съд разтопете маслото, добавете брашното, сол и пипер. След това и млякото, гответе на умерена температура, докато заври и се сгъсти. Разбърквайте през цялото време, сосът лесно загаря!
Дръпнете от котлона и смесете със сиренето. Пресипете макароните в подходящ съд, добавете към тях соса и разбъркайте. Подправете със сол и черен пипер, ако искате. Сервирайте веднага.

Препоръка – използвайте отлежал чедър за по-остър вкус.

Бадемови бишкоти
Класически бадемови бишкоти. Приготвени с обилно количество едро нарязани бадеми.

280 г сурови необелени бадеми, запечени за около 5-7 мин, едро нарязани
540 г безглутенова брашнена смес (или обикновено брашно)
1 ½ ч.л. бакпулвер
170 г (1 чаша) кафява захар
100 г (½ чаша) бяла захар
настъргана кора от 3-4 портокала
2 ч.л. натрошени семена от фенел, по желание
225 г студено масло, нарязано на кубчета
4 големи яйца
¼ чаша портокалов сок
½ ч.л. ванилов екстракт
½ ч.л. бадемов екстракт

Застелете тава с хартия за печене. В голяма купа смесете всички сухи съставки, включително семената от фенел. Добавете нарязаното масло и с пръсти претрийте с брашното, докато сместа стане на ситни трохи. Добавете мокрите съставки и объркайте, докато всичко се смеси, след което прибавете и объркайте с бадемите. Оставете тестото да отпочине 15-20 минути. Оформете тестото на топка и го прехвърлете върху дъска за рязане. Разрежете на две или три части, оформете от всяка  от тях продълговато руло, около 30 см дълго. Поставете оформените рула в тавата и ги притиснете с пръсти, за да ги направите по-плоски, около 2 см дебели. Печете на 180oC за 30-35 мин, до златисто.

Извадете от фурната и охладете за около половин час. Намалете фурната до 150oC. Нарежете охладените форми на резени, дебели около 1 ½ см. Поставете бишкотите легнали в тавата и изпечете за още 15 минути. Извадете, обърнете ги от другата страна и запечете за още 10-15 минути. Запазете ги в кутия с капак или замразени на порции. Поднесете с кафе или чай за потапяне. Истинско блаженство и ми напомня винаги за мама.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР