Сезонът на балканите с Лора и Стоян

Предлагаме ви две вкусни рецепти без месо - яйчена салата и зеленчуков гювеч

05 May 2024

Снимка: рецепти Бон Апети ФОТОГРАФИЯ © 2024THE WALT DISNEY COMPANY BULGARIA, All Rights Reserved

Готови ли сте за нова порция кулинарно приключение с любимия дует Лора и Стоян по 24KITCHEN? Очаква ви истинско пиршество за сетивата – красиви, пъстри, вкусни и изискано поднесени ястия

В новия осми сезон на обичаното кулинарно предаване „Бон Апети“ вдъхновение за водещите ще бъдат интересни рецепти от балканската кухня. В първите 12 епизода водещите ще бъдат в обичайния си състав, а в следващите 8 Стоян ще представи самостоятелно своята визия за вкусна храна. В предаването ще има по нещо за всеки – както бързи рецепти за моментите, когато времето не достига, така и лесни рецепти с достъпни продукти. Представените специалитети ще превърнат дори обикновения делник в незабравим празник! Не пропускайте и специалния епизод, посветен на любимата храна на Доналд Дък - палачинките. Ентусиазмът и любовта на водещите към вкусната храна са завладяващи – доверете им се и гответе с вдъхновение!

ВКУСНИ ИДЕИ БЕЗ МЕСО

Яйчена салата

4 порции, 20 минути
6 яйца
100 г майонеза
50 г кисело мляко
1–2 ч.л. дижонска горчица
1 стрък стеблена целина
1 скилидка чесън
1/4 връзка див лук
2–3 стръка копър
1–2 щипки пушен червен пипер
хляб с квас за поднасяне
краве масло за намазване
1 маруля за сервиране
сол на вкус


Начин на приготвяне: Сварете яйцата за 6 минути в уред за варене на яйца или в подсолена вода за 8 минути. Охладете ги и обелете. Обелете и нарежете стръка целина на кубчета, а скилидката чесън смачкайте на паста с малко сол. Нарежете предварително отделените белтъци на кубчета, а лука и копъра – на ситно. В купа смесете чесъна и жълтъците от яйцата и ги намачкайте с вилица. Сипете майонезата, киселото мляко и горчицата и разбъркайте. Прибавете пушения пипер и целината и отново разбъркайте. Накрая добавете белтъците, лука и копъра и разбъркайте. Нарежете хляба на филийки, намажете ги с масло и ги запечете в тиган до златисто. Намажете яйчената салата върху препечените филийки, гарнирайте всяка с лист салата и поръсете с пушен пипер.

Зеленчуков гювеч

8 порции, 1 час и 45 минути
4 зелени чушки
1 червена чушка
2 големи картофа
4 моркова
2 тиквички
2 глави лук
3 скилидки чесън
1 консерва пасирани домати (400 г)
80 мл зехтин
1 връзка магданоз
1/2 връзка копър
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
сол и черен пипер на вкус
за заливката:
300 г кисело мляко
3 яйца
1–2 с.л. брашно
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 щипка сол

Начин на приготвяне: Почистете и нарежете на едри кубчета картофите, чушките, морковите и тиквичките. Нарежете на ситно лука и чесъна и ги запържете в около 50 мл загрят зехтин. Когато станат златисти, налейте останалия зехтин и добавете всички зеленчуци без картофите. Запържете, докато се карамелизират добре. Прибавете картофите, червения пипер, чубрицата, разбъркайте и сипете доматите. Добавете ситно нарязаните магданоз и копър и овкусете със сол и черен пипер. Прехвърлете зеленчуците в тава и залейте с около 200 мл вода. Печете гювеча в предварително загрята на 180 градуса фурна за 45 минути. За заливката угасете содата в киселото мляко. В купа разбийте яйцата с щипка сол. Добавете киселото мляко със содата и брашното и хубаво разбъркайте. Залейте зеленчуците със заливката и запечете до златисто.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР