Целувка между Азия и Европа в ресторант "Флорет"

18 May 2024

Тридневното кулинарно пътешествие за почитателите на висшата кулинария и гурме насладата предложи победителката в осмия сезон на „Мастършеф“ Марианна Александрова по време на гостуването си в ресторант Floret на хотел InterContinental в София. „Всяко ястие е приготвено с много внимание, огромна любов и подбрани местни продукти" - сподели шеф Александрова, описвайки процеса на работа по специалното ѝ четиристепенно меню като гост готвач.

Вечерята започна с предястие от „Мозайка от коджи лаврак“ - лаврак, приготвен с коджи ориз, с нежен мус от авокадо и уасаби и маринована краставица, продължи с легендарната "Мисо супа" - кулинарен шедьовър, съчетаващ френската класика Буябес с елементи от традиционната японска кухня и обогатена с източната подправка тогараши и фино поширана сфера от скариди, с център от тофу. Основното ястие беше нов прочит на емблематичното японско „Катцу“, поднесено с домашни мача нудли с матча и два соса - солено-сладка редукция от соев сос и емулсия с цитрусов аромат, получен японския плод юзу. Ястието беше допълнено с едамаме.

Финалът на кулинарния гурме круиз беше „Матча тирамису“, в което класическото маскарпоне беше допълнено от матча и юзо, за допълнителна свежест и интригуващ вкус.

 „Вярвам, че вкусовете на Азия крият огромен потенциал да обогатят кулинарната ни култура в България - каза шеф Александрова. - Надявам се, че моето меню е малка стъпка в към по-широки вкусови хоризонти и желание за експериментиране в кухнята. Сигурна съм, че тези три дни в ресторант Floret ще оставят траен отпечатък в сърцата и небцата на всички."
Удоволствието от изключителната кулинария допълваха екзотичните коктейли, създадени специално за събитието от талантливия български барман и миксолог Николай Колев. Вдъхновен от емблематичен бар с азиатска концепция във Вашингтон, той поднесе три изключително красиви и вкусни и сами по себе си гурме изживяване авторски коктейла - „Японска съблазън“, „Пандамониум“ и „Мимоза личи“.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР