Красиви и прокълнати: Каролин Бeсет & Джон Кенеди-младши

През нощта на 16 юли 1999 г. шестместният самолет Piper Saratoga, собственост на Джон Кенеди-младши, първородния син на убития през 1963 г. 35-и президент на САЩ Джон Кенеди, се разбива в Атлантическия океан на път за Хаянис Порт. Самолетът е управляван от самия Кенеди-младши, а на борда са съпругата му Каролин и сестра ù Лорън. И тримата загиват

Ирина Иванова 25 November 2023

Снимка: getty images/guliver

През нощта на 16 юли 1999 г. шестместният самолет Piper Saratoga, собственост на Джон Кенеди-младши, първородния син на убития през 1963 г. 35-и президент на САЩ Джон Кенеди, се разбива в Атлантическия океан на път за Хаянис Порт. Самолетът е управляван от самия Кенеди-младши, а на борда са съпругата му Каролин и сестра ù Лорън. И тримата загиват. Новината за катастрофата шокира целия свят и дава нов живот на легендата за злата прокоба, преследваща фамилията Кенеди от десетилетия. Малцина обаче знаят, че по това време любовта между Джон и Каролин, златната двойка на 90-те, обречените фаворити на папараци и сталкери, вече е катастрофирала фатално.

"Проклятието Кенеди“ е измислица на журналистите – казва стар приятел на президентското семейство в една от многото книги, посветени на клана Кенеди. – Мъжете Кенеди просто са склонни да поемат рискове. Боби Кенеди бе убит, защото ходеше без охрана. Джон Кенеди беше застрелян, защото отиде в Далас с открита лимузина въпреки предупрежденията на специалните служби. Джон Кенеди-младши загина, защото управляваше частния си самолет, без да има издадено разрешително, през нощта, и то само 10 дни след като претърпя по-лека катастрофа, при която си счупи глезена. Никакво проклятие не е това, просто характерът ти е твоята съдба.“

Можеше ли да избяга от съдбата си един от най-красивите и харизматични светски мъже на 90-те години на 20. век? Казват, че Кенеди-младши бил изключително самоуверен (и не като да е нямало защо), но и той като всеки герой си имал едно слабо място – жена му Каролин. Така и не повярвал, че тя наистина го обича. Него самия, а не прочутата му фамилия.

Да бъдеш Кенеди

Откакто се помни, Джон е в светлините на прожекторите и под прицела на папарашките обективи. Едва на 14 дни е, когато баща му Джон Фицджералд Кенеди, 43-годишен, герой от Втората световна война, e избран за президент на Америка (най-младият в историята на страната и досега, между другото). Като носител на нови, либерални идеи, Джей Еф Кей е обожаван от младите американци, а съпругата му Жаклин Кенеди се превръща в световна модна икона, пример за подражание и в може би най-популярната първа дама на Америка за всички времена.

За Кенеди-младши да си център на вниманието и любопитството на тълпата и да си на първите страници на таблоидите си е част от живота му, съвсем естествено състояние – дори се превръща в нещо, което той съзнателно търси. Много от приятелите му разказват, че още като съвсем млад той е бил абсолютно пристрастен към адреналина на славата и се дразнел, ако случайно жълтите издания пропуснели да го отразят.

Прословут е случаят, когато по време на джогинг в Сентръл Парк той изведнъж се почувствал един от многото – усещане, което не му било никак приятно. Тогава набързо се съблякъл гол до кръста и дори за малко събул обувките си, за да бяга бос. Всички разбрали, че това е синът на Джей Еф Кей – той просто направил достатъчно дълга тренировка, за да даде време на папараците да дойдат и да го снимат.

Американците буквално се влюбват в семейство Кенеди още от първите им дни в Белия дом. Трогателните кадри как едногодишният Джон прави първите си крачки са излъчени по всички телевизии в Америка, предизвиквайки умиление. Бляскавите светски прояви на Жаклин Кенеди, на която цял свят се възхищава, са повод за гордост, да не говорим за историите за героичните и самоотвержени акции на президента по време на войната, когато с риск за живота си спасява няколко свои другари на фронта. Според биографите на Кенеди, ако американците някога са чувствали президентско семейство така, както британците – кралското, то това със сигурност е семейство Кенеди.

Идилията продължава точно три години. На 22 ноември 1963 г. в Далас, Тексас, президентът Кенеди е застрелян от Лий Харви Осуалд по причини, които и до днес остават не съвсем ясни и върху които поникват всевъзможни конспиративни теории. Така или иначе на третия си рожден ден, три дни след убийството, Джон Кенеди-младши, вместо да празнува с торта и балони, присъства на погребението на баща си – заедно с цяла Америка.

Пет години по-късно в хотел в Лос Анджелис е убит и сенатор Робърт Кенеди, по-малкият брат на президента и чичо на Джон. Изплашена до смърт, Жаклин се премества заедно с децата си, първо в Джорджтаун за около година, а след това – в огромен апартамент в Горен Ийст Сайд в Ню Йорк.

А ако беше станал актьор…

Детството и юношеските години на Джон Кенеди-младши са по-скоро щастливи. Когато е тийнейджър, майка му го изпраща през летата да работи в ранчото на техния семеен приятел мистър Барлоу. Там младият Кенеди язди коне, маркира добитъка и води живот на истински каубой.

В мъжкото католическо училище „Сейнт Дейвид“, където прекарва три години, той веднага проявява хулиганския си нрав, но в същото време открива и професията, която до края на живота си тайно ще смята за истинското си призвание и за работата, донесла му най-много радост – актьорството. Повечето предмети не му се отдават, на изпитите по математика се проваля няколко пъти, но на сцената на училищния театър наистина плува в свои води. Жаклин Кенеди обаче съвсем не си представя, че синът ѝ може да бъде актьор.

Категорично отказва да го подкрепи за кандидатстването му в училището по драма в Йейл, прави всичко възможно, за да го отклони от този път, и накрая все пак успява. Междувременно, силно притеснена от крайно импулсивното му поведение, ненаситния му глад за адреналин, невъзможността му да се концентрира, лошия му успех, тя го води при детски психиатър, който му поставя диагнозата – ADHD, т.е. психично разстройство с дефицит на внимание и дислексия – и му изписва сериозни лекарства като стимуланта риталин например, който той взима почти до края на живота си и чието действие е сравнимо с това на кокаина.

Джон учи право, но не в Харвард, където е следвал баща му, а в университета Браун, след което – в Ню-йоркския университет. След дипломирането си – истинска мъка, на два пъти го късат на финалния адвокатски изпит – той продължава чисто любителски да се занимава с актьорство, събира пари за Демократическата партия, пътува из Индия и прекарва едно лято, гмуркайки се до потънал пиратски кораб край Кейп Код. Парите никога не са били проблем за него (и може би в неговия случай това се оказва сериозен проблем).

Той наследява имуществото на баща си, натрупано от фамилия Кенеди от петрол, недвижими имоти, а в самото начало – и от контрабанда, какво да се лъжем. Когато вторият съпруг на майка му Аристотел Онасис умира през 1975 г., той оставя само 25 000 долара на  доведения си син. Жаклин Кенеди-Онасис обаче успява да предоговори завещанието с дъщерята на Онасис и получава 20 милиона долара за себе си и децата си.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР